OESO zegt niets nieuws

„Optimisten zijn géén slecht geïnformeerde pessimisten. Zij die de OESO-prognoses een domper vinden, zouden nochtans aan deze cynische definitie voldoen. De organisatie zegt immers niks nieuws. Ze legt enkel de nadruk op wat de veel besproken lichtpuntjes weer zou kunnen doven. Een crisis verdwijnt namelijk niet omdat de mensen haar beu zijn. De economie structureel terug op de rails krijgen, vraagt inspanningen en moed. Om te hervormen, om ongewoon te te denken, om het anders aan te pakken. Centrale bankiers deden en doen dat met hun onorthodoxe beleid. De politiek doet het soms. Het opleggen van hervormingen aan anderen lukt nog wel. Maar in eigen land een herverkiezing riskeren, is vaak andere koek. De OESO heeft gelijk in deze pot te blijven roeren. Met een sterke scheut bankentoezicht door de ECB erbij, kan het volgende OESO rapport vervolgens voer worden voor échte optimisten.”