Noord-Ierse priester en vredesactivist Reid overleden

De katholieke geestelijke Alec Reid bemiddelde voor vrede in Noord-Ierland. Vrijdag overleed hij.

Alec Reid, de katholieke priester die een belangrijke bijdrage leverde aan het Noord-Ierse vredesproces en die vrijdag op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Dublin overleed, kreeg grote bekendheid door een foto uit 1988. Daarop is te zien hoe hij op straat de laatste sacramenten toedient aan twee Britse militairen.

Het gebeurde tijdens de bloedigste periode van The Troubles, zoals de strijd tussen de protestanten en katholieken wordt genoemd. De twee militairen waren per ongeluk met hun auto in een begrafenisstoet van aanhangers van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) terechtgekomen. Reid probeerde tevergeefs te voorkomen dat ze in elkaar geslagen en uiteindelijk doodgeschoten werden.

Pas veel later werd bekend dat hij ook toen al boodschapper was tussen Gerry Adams, de fanatieke leider van de politieke tak van de IRA, gematigde krachten in Noord-Ierland en de politieke top in Dublin. In die rol droeg hij bij aan het afzweren van geweld en het begin van serieuze vredesonderhandelingen die in 1998 leidden tot het zogeheten Goede Vrijdag-akkoord.

In de periode daarna hielp hij de broze vrede verder te versterken, ondermeer door als getuige op te treden bij de ontwapening van de IRA.

De Ierse president Michael Higgins zei in een reactie op Reids dood dat hij zal worden herinnerd „om de moedige rol die hij speelde bij het herkennen en voeden van het eerste zaad van het vredesproces”.