Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nauwe banden NSA en Nederlandse diensten dankzij Uruzgan

Archieffoto uit 2010: minister van Defensie staat aangetreden met het Nederlands detachement in Uruzgan.
Archieffoto uit 2010: minister van Defensie staat aangetreden met het Nederlands detachement in Uruzgan. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Nederlandse inlichtingendiensten hebben tussen 2006 en 2011 toegang gekregen tot inlichtingen van de beroemde Five Eyes Community, het machtigste inlichtingenverbond ter wereld waarin ook de Amerikaanse NSA zit. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Nederland verkreeg de speciale positie door de aanwezigheid in de Afghaanse provincie Uruzgan, maar ook doordat de Militaire Inlichtigingen- en Veiligheidsdienst MIVD beschikte over goede tolken Dari. Daarnaast werd met Amerikaans geld het antennepark in Eibergen opgelapt om communicatieverkeer van de Talibaan te onderscheppen.

De MIVD kreeg de onderschepte telecommunicatie uit de regio Afghanistan rechtstreeks van de Amerikanen. Het delen van ruwe data is bijzonder, normaal delen inlichtingendiensten enkel de bewerkte data. Een ingewijde vertelt hoe voor de samenwerking een speciale kabel over de Atlantische Oceaan beschikbaar kwam om de informatie van de Verenigde Staten naar Nederland te krijgen.

De speciale positie van Nederland eindigde met de val van het kabinet Balkenende IV toen PvdA, CDA en ChristenUnie struikelden over de verlenging van de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan.