Museum Beelden aan Zee geeft rijke buitenstaanders invloed

Prinses Beatrix, voorzitter van Stichting Den Haag Sculptuur Marleen Zuijderhoudt (midden) en directeur van museum Beelden aan Zee Jan Teeuwisse (R) tijdens de opening van Den Haag Sculptuur.
Prinses Beatrix, voorzitter van Stichting Den Haag Sculptuur Marleen Zuijderhoudt (midden) en directeur van museum Beelden aan Zee Jan Teeuwisse (R) tijdens de opening van Den Haag Sculptuur. Foto ANP / Robin Utrecht

Vermogende liefhebbers van moderne en hedendaagse beeldhouwwerken kunnen een plek kopen in een board of trustees, die museum Beelden aan Zee gaat oprichten. Een stoel gaat minimaal 10.000 euro per jaar kosten, er zijn kandidaten die veel meer hebben toegezegd.

Dat vertelt directeur Jan Teeuwisse van het beeldenmuseum in Scheveningen, dat zonder subsidies door het leven gaat, vandaag in NRC Handelsblad. Teeuwisse hoopt op deze manier een extra geldstroom te scheppen. Het private museum werd twintig jaar geleden gesticht door de inmiddels overleden Theo Scholten, voormalig topman van Robeco, en zijn nu 91-jarige vrouw Lida:

“We moeten als museum nu een volgende stap zetten, die los van hen staat. Sponsoring is lastiger in deze crisistijd. Onze vriendenclubs lopen goed, maar je moet nieuwe mogelijkheden zoeken.”

Twee keer per jaar overleg en één gezamenlijke reis

Onlangs barstte de discussie los over de vraag of er niet te veel mensen uit het bedrijfsleven in besturen en raden van toezicht van culturele instellingen zitten. De SP stelde voor de raad van toezicht van musea te verplichten een kunstenaar als lid te hebben. Beelden aan Zee neemt een andere stap door vermogende buitenstaanders invloed te geven op het artistieke beleid. Het is het eerste Nederlandse museum dat dit model introduceert.

Twee keer per jaar wil Teeuwisse met zijn trustees overleggen over zijn beleid rond aankopen en tentoonstellingen en één keer per jaar wil hij gezamenlijk op reis gaan. Hij zoekt mensen die veel met moderne en hedendaagse beeldhouwkunst hebben. Lida Scholten zal een zetel nemen, een ander lid is Cees Hendrikse, een belangrijk verzamelaar van hedendaagse Aziatische kunst en trustee bij Tate Modern:

“We willen als museum ook profiteren van de ideeën en netwerken van de trustees. Ik zie het als een verrijking.”

Geldschieters bemoeien zich niet met zakelijke voortgang

De board of trustees gaat naast het bestuur van het museum als een adviesraad functioneren. Dat bestuur, onder leiding van voormalig Hoogovenstopman Fokko van Duyne, houdt toezicht op de zakelijke voortgang bij het museum. Daar zullen de trustees zich niet mee hoeven te bemoeien. Teeuwisse heeft goed gekeken naar voorbeelden in de VS en Groot-Brittannië waar onrust ontstond bij musea als de geldschieters zich te veel bemoeiden met het beleid. In die landen houden de trustees vaak ook het toezicht op de directie.

Teeuwisse streeft naar twintig leden. De opbrengst van een aantal ‘stoelen’ zal geoormerkt worden voor doelen als tentoonstellingen, jong talent, research, educatie of publicaties. Onder de trustees wil Teeuwisse een actieve beeldhouwer hebben. “Er zijn kunstenaars geïnteresseerd die zo’n bedrag best kunnen opbrengen.”

    • Daan van Lent