‘Moordaanslag op misdaadjournalist John van den Heuvel verijdeld’

De politie heeft onbekende veiligheidsmaatregelen getroffen om journalist John van den Heuvel te beschermen. Foto ANP / Freek van Asperen

De politie denkt een moordaanslag op misdaadverslaggever John van den Heuvel te hebben verijdeld. Dat schrijft de krant waar hij voor werkt, De Telegraaf, vanochtend.

De opdracht tot de aanslag zou zijn gegeven door Rob Zegerius, die in Almere twintig jaar cel uitzit voor onder meer een liquidatiepoging. Zegerius zou medegedetineerden hebben geronseld om Van den Heuvel iets aan te doen. Justitie heeft de crimineel vrijdag met deze verdenking geconfronteerd, onder meer om te voorkomen dat hij de plannen doorzet. Daarnaast zijn veiligheidsmaatregelen getroffen waar justitie volgens de krant verder niet op in wil gaan.

Zegerius werd in 2010 hoofdverdachte in een politieonderzoek. Dat gebeurde na een tip van een criminele informant die eerst contact had gezocht met John van den Heuvel. Die informant werd later kroongetuige. De crimineel werd veroordeeld voor het beramen van een moordaanslag op een Iraniër, het laten plegen van een granaataanslag op een advocatenkantoor, oplichting en deelname aan een criminele organisatie.

De vrouw van Zegerius werd ook opgepakt. Zij pleegde kort na haar aanhouding zelfmoord in de gevangenis. (Novum)