Leven naast het Maracanã-stadion

Bewoners sloppenwijken kennen voetbaltempel alleen van de buitenkant

Kinderen voetballen in een favela in Rio de Janeiro. „La Copa del Mundo? Ik zou niet weten wat dat is”, zegt de tienjarige scholiere Darlayne.
Kinderen voetballen in een favela in Rio de Janeiro. „La Copa del Mundo? Ik zou niet weten wat dat is”, zegt de tienjarige scholiere Darlayne. Foto Getty Images

Op het kunstgrasveldje op een paar honderd meter van het Maracanã wordt bijna onophoudelijk gevoetbald. Het Braziliaanse voetbalicoon Zico schonk het jaren geleden via zijn voetbalschool aan de jeugd van de straatarme wijk Mangueira. De voetballers dragen shirts van zijn oude club Flamengo. Dat over zeven maanden in Brazilië het WK voetbal begint, houdt hen nu niet bezig. „La Copa del Mundo? Ik zou niet weten wat dat is”, zegt de tienjarige scholiere Darlayne.

In het rijke gedeelte van Rio de Janeiro bepaalt het WK ook nog allerminst het straatbeeld. De toeristische winkels aan de Avenida Nossa Senhora de Copacabana spelen voorzichtig in op het landentoernooi. Zo zijn van de populairste deelnemende landen voor zo’n dertig reais (tien euro) teenslippers in bijbehorende kleuren te koop. ‘Nederland, 10’, staat er op de oranje havaianas waarmee het supporterslegioen zich in de zomer kan onderscheiden van de rest. Affiches van wereldsterren als Neymar, Messi, Cristiano Ronaldo en Van Persie zijn nog nergens te zien.

Het staat al vast dat het Nederlands elftal tot een groepje van hooguit vier landen behoort dat zijn basiskamp in Rio de Janeiro heeft. En het is ook al zeker dat het gastland Brazilië hooguit één wedstrijd in de voetbalhoofdstad zal spelen: de finale op 13 juli 2014 in het Maracanã. De selectie van bondscoach Felipe Scolari opent het toernooi op 12 juni in het Novo Estádio do Corinthians in São Paulo. De tegenstander en de rest van het speelschema worden op 6 december bij de loting in Costa do Sauípe bepaald.

De selectie van Louis van Gaal verblijft tijdens het WK in het Caesar Park Hotel bij het strand van Ipanema en traint op het nabijgelegen complex van Flamengo in de wijk Gávea. Een ober in het toekomstige verblijf van Oranje trekt een vreemd gezicht als hem naar de komst Robben en Van Persie wordt gevraagd. Hij heeft geen idee waar het over gaat. De FIFA heeft de directie van het hotel een spreekverbod opgelegd, omdat de onderkomens van de ploegen pas in januari officieel bekend worden gemaakt.

João Borba Filho, hoofd van het Maracanã, is klaar voor het WK en de komst van het Oranjelegioen. „Alleen de grasmat van het Maracanã zal worden vervangen. Dan kan de bal gaan rollen. Natuurlijk hadden wij het liefst de Braziliaanse ploeg hier steeds zien spelen, maar dat kan nu eenmaal niet. De fans van Oranje zijn meer dan welkom. Die maken er overal een groot feest van. Rio mag deze zomer best een beetje oranje kleuren. Laten we de Nederlanders maar als de Brazilianen van Europa beschouwen.”

De veteraan Clarence Seedorf speelde dit seizoen als de ‘Nederlandse Braziliaan’ van Botafogo talloze duels in het Maracanã. De 87-voudig international zal bij het WK ontbreken. Of Seedorf in de zomer op oranje teenslippers door Rio de Janeiro zal lopen, is maar zeer de vraag.

De inwoners van Mangueira hebben andere dingen aan hun hoofd. Zeven maanden is een eeuwigheid en echt dichtbij zal het WK nooit komen. In de favela mag voetbal nog zo populair zijn, het stadion dat ze elke dag van buiten zien kennen ze niet van binnen. Ze zullen de WK-duels hooguit naspelen op het kunstgrasveld, onder de rook van het Maracanã.

    • Koen Greven