Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Kijken: Doctor Who is 50. Doctor Wie?

Tom Baker, de vierde Doctor, kijkt vanachter de speciale Doctor Who-postzegels die ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum zijn uitgebracht door de Royal Mail.
Tom Baker, de vierde Doctor, kijkt vanachter de speciale Doctor Who-postzegels die ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum zijn uitgebracht door de Royal Mail. Foto screenshot www.doctorwho.tv

Doctor Who, de langstlopende sciencefictionserie, wordt vandaag 50 jaar. Op 23 november 1963 werd de eerste aflevering uitgezonden, en dat viert de BBC vanavond met een extra lange speciale jubileumaflevering. Maar de Doctor is in 50 jaar veel gedaanteveranderingen ondergaan. nrc.nl zet ze voor je op een rijtje.

Wat ís die Doctor nou?

Een heuse, echte alien. Maar wel eentje die kan tijdreizen in zijn blauwe politiehokje annex tijdmachine, de Tardis (Time And Relative Dimension In Space). Om nog wat preciezer te zijn: The Doctor is een Time Lord. En zoals elke reïncarnatie zijn eigen trekjes heeft, heeft elke nieuwe Doctor ook weer een eigen ‘catchphrase’. Hier zijn alle Doctors van de afgelopen vijftig jaar.

De Eerste Doctor: William Hartnell (1963 - 1966)

De allereerste Doctor werd geportretteerd door William Hartnell. Leuk feitje: tijdens de drie jaar dat hij de Doctor speelde droeg hij altijd een pruik omdat zijn personage lang haar had en hijzelf niet.

Catchphrase: “Hmmm. Hmmm. Hmmm.”

De Tweede Doctor: Patrick Troughton (1966 - 1970)

Patrick Troughton nam in 1966 de taken over van Hartnell. Zijn meest gebruikte zinnetje blijkt te maken te hebben met op de vlucht slaan.

Catchphrase: “When I say run…”

De Derde Doctor: Jon Pertwee (1970 - 1974)

Jon Pertwee hield wel van wat technobabble, zoals de sciencefictiontaal ook wel genoemd wordt.

Catchphrase: “Reverse the polarity of the neutron flow.”

De Vierde Doctor: Tom Baker (1974 - 1981)

Door velen beschouwd als de ultieme Doctor, wist Baker altijd wel iemand een handje jelly babies aan te bieden.

Catchphrase: “Would you like a jelly baby?”

De Vijfde Doctor: Peter Davison (1981 - 1984)

De vijfde Doctor had sterke voorkeuren voor cricket en selderij. Daar kwam dan ook dit zinnetje uit voort:

Catchphrase: “Nothing again, except for cricket and selery.”

De Zesde Doctor: Colin Baker (1984 - 1986)

Colin Bakers verhaal als de Doctor heeft nog wat voeten in de aarde gehad. In een aflevering uit 1983 speelde hij Commander Maxil, die uiteindelijk de Doctor (toen gespeeld door Davison) doodschiet. Daarmee werd hij de eerste Doctor die al in een eerder personage in de serie verscheen. Halverwege zijn eerste volledige seizoen in 1985 kapten de producenten de serie af vanwege excessief geweld en ‘belachelijke verhaallijnen’ en werd de rest van het seizoen op de radio afgemaakt. Pas na 18 maanden kwam de serie terug op de BBC in 1986. Baker is sinds 2011 president van de Doctor Who Appreciation Society.

Catchphrase: “Mmmm, I wonder!”

De Zevende Doctor: Sylvester McCoy (1987-89, 1996)

De opvolger van Baker, Sylvester McCoy, kwam in beeld toen Baker voor het einde van zijn seizoen uiteindelijk werd ontslagen. McCoy speelde toen met een blonde pruik Baker in de regeneratie-scene. Leuk detail: hij was de laatste Doctor die het fameuze vraagteken op zijn Doctor-kostuum droeg.

Catchphrase: Helaas niet bekend

De Achtste Doctor: Paul McGann (1996)

McGann speelde de achtste Doctor in de enige televisiefilm die er van Doctor Who werd gemaakt in 1996. Die film zou deuren moeten openen voor een doorstart van de serie, maar hoewel ruim 9 miljoen Britten inschakelden, bleef het aantal kijkers in de Verenigde Staten laag. Zender 20th Century Fox Television, die samen met Universal Pictures de film produceerde, zag geen heil in nieuwe afleveringen en Universal kon ook geen nieuwe televisiezender vinden. Daarom moest de BBC tot 2005 wachten voordat het weer alle contractuele rechten weer terug had.

Catchphrase: “Who am I?”

Na 1996 duurde het bijna tien jaar voordat er weer nieuwe Doctor Who-afleveringen werden gemaakt. Hoofdschrijver van de serie, Steven Moffat, was daar niet zo gelukkig mee, zo deed hij onlangs uit de doeken:

“Dat is - sorry jongens, het moet gezegd worden - regelrechte domheid en onvergeeflijke blindheid van de kant van de BBC.”

Maar het gat tot de terugkeer van The Doctor in 2005 is volgens Moffat wel belangrijk:

“Het gaat de discussie aan met iets heel speciaals in deze meest speciale show van alle shows: onsterfelijkheid. Doctor Who is, voor eens en voor altijd, de show die terugkeert.”

De Negende Doctor: Christopher Ecclestone (2005)

En zo keerde The Doctor terug in 2005, met Christopher Ecclestone als negende incarnatie van de Time Lord. Die vond een heleboel fantastisch. Zeker als het mis dreigde te gaan.

Catchphrase: “Fantastic!”
http://youtu.be/rX2RKJIkwYw

De Tiende Doctor: David Tennant (2005 - 2010)

Ruim vijf jaar vertolkte Tennant de Doctor, en in die tijd heeft hij vooral een voorliefde voor een Franse uitspraak en tegelijk ook veel spijt ontwikkeld.

Catchphrase: “Allons-y!” en “I’m sorry. I’m so sorry.”

De Elfde Doctor: Matt Smith (2010 - 2014)

Als je al voor de elfde keer bent terug gekeerd heb je ook wel wat gezien. Daarom riep Smiths Doctor vaak als hij ergens op af moest of in moest duiken het volgende. Oh, en hij vond een heleboel dingen cool, zoals vlinderdasjes en fezhoedjes.

Catchphrase: “Geronimo!” en “[X] is cool.”

De Nieuwe en tevens Twaalfde Doctor: Peter Capaldi

Op zondag 4 augustus was het dan zover: de nieuwe en twaalfde Doctor werd bekend gemaakt. Acteur Peter Capaldi mag in de voetsporen van Smith treden. Wij kijken alvast uit naar de volgende catchphrase van de Doctor.

Bekijk hier een interview met Capaldi over zijn toekomstige rol:

Maar de beste catchphrase uit Doctor Who is wel die van de Daleks: “Exterminate!”

Extra bonusfilmpje: Rowan Atkinson was ook een keer The Doctor

En wel in 1999, in de Comic Relief show getiteld Doctor Who and the Curse of the Fatal Death, de goede doelen-show van de BBC.

Jubileumuitzending Doctor Who: The Day of the Doctor, vanavond op BBC 1, 20.50u - 22.05u