‘Kabinet wil dat Timmermans nieuwe EU-buitenlandchef wordt’

Het kabinet zou aan het lobbyen zijn om minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op de positie van EU-buitenlandchef te krijgen.
Het kabinet zou aan het lobbyen zijn om minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op de positie van EU-buitenlandchef te krijgen. Foto EPA / Armando Babani

Het kabinet wil dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) de nieuwe buitenlandchef van Europa wordt. Dat meldden bronnen rond het kabinet aan RTL Nieuws. De positie van EU-buitenlandchef, nu bekleed door de Britse Catherine Ashton, komt volgend jaar vacant.

Nadat de Nederlandse eurocommissaris veertien jaar lang een VVD’er is geweest, komt de PvdA in beginsel als eerste in aanmerking om een nieuwe eurocommissaris te leveren. Dat is een afspraak tussen coalitiepartijen VVD en PvdA. Volgens de bronnen van RTL is het kabinet begonnen met het lobbyen voor Timmermans en is het doel hem de nieuwe hoger vertegenwoordiger in de Europese Commissie, de officiële naam van de functie van EU-buitenlandchef, te maken.

Timmermans spreekt talen Europese grootmachten vloeiend

De geruchten dat Timmermans een belangrijke kandidaat is, en zelf ook wel oren naar de baan heeft, gaan al langer. In zijn voordeel is dat Timmermans de talen van de Europese grootmachten vloeiend spreekt. En hij laat zich uit als een overtuigd, maar kritisch pro-Europeaan. Mogelijk nadeel is dat het kabinet-Rutte II hem graag houdt als minister. Een nog groter nadeel is de carrousel die nog op gang moet komen, schreef NRC Handelsblad eerder:

In Brussel wordt ervan uitgegaan dat de Europese christen-democraten de positie van voorzitter van de raad willen houden. De Duitse sociaal-democraat Martin Schulz, nu voorzitter van het Europees Parlement, wil Commissievoorzitter worden. Als dat lukt, is de post van hoge vertegenwoordiger – het sluitstuk van de carrousel – voor een liberaal. Als de Nederlandse diplomatie dan heeft ingezet op Timmermans voor die post, blijft er misschien alleen een plek in de Commissie over voor meertaligheid of regionaal beleid. Daarbij: Nederland levert nu al de voorzitter van de Eurogroep, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Dat telt mee in de verdeling – en Nederland is een klein land.

Timmermans zelf wilde tegenover RTL Nieuws niet reageren. Eerder ontkrachtte hij de geruchten door te zeggen dat hij “niet beschikbaar” is voor de Commissie.

Timmermans wil minder commissarissen

In een opiniestuk in de zakenkrant Financial Times schreef Timmermans eerder deze maand dat hij vindt dat de Europese Commissie kleiner moet worden. Nu telt de Commissie nog 28 leden, één per land. Als Nederland zijn zin krijgt, kan dus niet elk land meer op een post rekenen.

Bij het bestuur van de Europese Unie ontbreekt het volgens Timmermans nu aan focus en evenwicht. “Nederland gelooft in een krachtig Europa met een Commissie die onafhankelijk en robuust is”, aldus de minister. “We geloven dat de EU groot moet zijn op grote onderwerpen en kleiner op kleinere dingen.”