Esther Vergeer en Marlou van Rhijn winnen Paralympic Sport Award

Esther Vergeer in actie tijdens de Paralympische Spelen, vorig jaar in Londen. Foto ANP/Andy Rain

Esther Vergeer en Marlou van Rhijn hebben vanavond in Athene een Paralympic Sport Award gewonnen. Voormalig rolstoeltennisster Vergeer werd gekozen tot beste vrouwelijke gehandicapte sporter, atlete Van Rhijn won in de categorie voor beste debutante. Beide sporters waren aanwezig in de Griekse hoofdstad om de prijs in ontvangst te nemen.

De 32-jarige Vergeer dankte haar nominatie aan een van de meest succesvolle carrières in de paralympische sportwereld. Ze sloot haar loopbaan vorig jaar in Londen af met haar vierde paralympische titel in het enkelspel. Ook in het dubbelspel was ze bij haar laatste Spelen de beste.

‘Een waardevolle erkenning’ voor de dames

Van Rhijn (22) veroverde eveneens twee medailles op de Spelen. De Blade Babe pakte zilver op de 100 en goud op de 200 meter. Op beide afstanden verbeterde ze bovendien het wereldrecord. Van Rhijn:

“Ik ben heel erg blij mee met deze prijs. Het is een waardevolle erkenning van mijn prestaties in London.”

Daar sloot Vergeer zich bij aan. “Tijdens Londen 2012 speelde ik mijn laatste wedstrijd”, zei de oud- rolstoeltennisster, meldt NOCNSF. “Dat evenement is één van de hoogtepunten van mijn carrière geweest en ik ben er erg trots op dat ik daar goud heb gewonnen.”

Vergeer blijft ondanks dat ze is gestopt betrokken bij de paralympische sport, liet ze weten:

“Je ziet de paralympische sport groeien en ik wil graag betrokken blijven bij het proces om de paralympische sport nog verder te laten groeien.”

De Paralympic Sport Awards worden elke twee jaar uitgereikt, telkens in het jaar volgend op de Spelen. De genomineerde sporters in de zes categorieën waren voorgedragen door nationale paralympische comités en internationale paralympische sportfederaties. (Novum)