...en het Damrak hapert

Op de aandelenbeurs van Amsterdam is er minder reden om iets te vieren. De AEX-index hikt al een tijdje tegen de grens van 400 punten aan, maar het lukt maar niet om daar doorheen te breken. En ook bij het slechten van die grens is nog geen sprake van een record. De graadmeter van het Damrak noteert nog ruim 40 procent onder het historisch hoogtepunt uit 2000, dertien jaar geleden. De index met de 25 belangrijkste beursgenoteerde bedrijven is dit jaar 15 procent in waarde gestegen. Sinds het dieptepunt van de kredietcrisis is dat een waardegroei van 95 procent. Dat komt overeen met een gemiddeld koersrendement van 14 procent per jaar. En de overname van de beursorganisatie NYSE Euronext betekent dat Europese locaties als Amsterdam in de verkoop staan. De koerswinsten in Amsterdam zijn niet slecht, maar kunnen niet tippen aan die van New York.