Egypte zet Turkse ambassadeur het land uit wegens ‘bemoeienis’

De Turkse ambassadeur in Egypte, Huseyin Avni Botsali, op een archieffoto uit juni 2010. Foto AFP / Khaled Desouki

De Turkse ambassadeur in Egypte is persona non grata verklaard en is gevraagd het land te verlaten. Dat heeft het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend bekendgemaakt. Als reden voor de verregaande stap noemt Egypte “bemoeienis” van Turkije met Egyptische binnenlandse aangelegenheden.

Wat de precieze aanleiding voor de uitwijzing van de ambassadeur is moet nog duidelijk worden, maar de diplomatieke verhoudingen tussen Egypte en Turkije zijn al lange tijd zeer gespannen. De Turkse AK-regering van premier Erdogan, een bondgenoot van de Moslimbroederschap, had felle kritiek op het afzetten van president Mohammed Morsi door het Egyptische leger. Turkse ministers noemden de gang van zaken “onacceptabel” en een “bewijs van onderontwikkeling”.

Egypte vond op zijn beurt dat de Turken zich niet met de politieke situatie in hun land moesten bemoeien. Een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vanochtend dat Egypte aanwijzingen heeft dat Turkije organisaties in Egypte steunt die instabiliteit willen brengen, vermoedelijk een verwijzing naar de Moslimbroederschap. Ook zou Turkije de Egyptische publieke opinie willen beïnvloeden.

Egypte heeft ook zijn eigen ambassadeur uit Ankara teruggeroepen. Het land blijft wel diplomatiek actief in Turkije, maar op een lager niveau. Turkije heeft in reactie op de uitwijzing van zijn ambassadeur gezegd dat het land vergelijkbare maatregelen tegen Egypte zal nemen.

    • Pim van den Dool