Duo dat 30 jaar slaven hield blijkt afkomstig uit Tanzania en India

Agenen buiten de flatgebouwen die worden onderzocht in de buurt van de plek waar de drie vrouwen deze week zijn bevrijd die dertig jaar lang werden vastgehouden.
Agenen buiten de flatgebouwen die worden onderzocht in de buurt van de plek waar de drie vrouwen deze week zijn bevrijd die dertig jaar lang werden vastgehouden. Foto AP/Dominic Lipkinski

De man en vrouw die ervan verdacht worden in Londen dertig jaar lang drie vrouwen als slaaf te hebben vastgehouden zijn afkomstig uit Tanzania en India. Dat meldt meldde de Britse politie vandaag tegenover BBC News, die meer nieuwe informatie vrijgaf over de zaak.

Ze zijn in de jaren 60 naar Groot-Brittannië gekomen volgens de nieuwssite, waar ze een tijd samenleefden in een ‘collectief’ met de drie vrouwen. Ze waren met elkaar in contact gekomen omdat ze een politieke ideologie deelden. Welke dit is, is nog niet bekend.

Het stel is sinds gisteren vrij

Het collectief hield op een zeker moment op te bestaan, maar de vrouwen leefden nog dertig jaar lang samen met de verdachten. Hoe dit mogelijk is geweest wordt nog onderzocht aldus een politiecommissaris.

Het stel uit Tanzania en India is gisteren op borgtocht vrijgelaten en moet in januari voor de rechter verschijnen. Het paar is in de jaren 70 aangehouden, maar waar zij toen van werden verdacht, is niet bekendgemaakt.

Slachtoffers in oktober vrijgelaten

De drie slachtoffers, een 69-jarige Maleisische vrouw, een 57-jarige Ierse en een 30 jaar oude Britse werden eind oktober vrijgelaten nadat een van hen de liefdadigheidsinstelling Freedom Charity had gebeld. Dit deed ze na het zien van een BBC-documentaire waarin het probleem van hedendaagse slavernij aan bod kwam.

De vrouwen zijn zwaar getraumatiseerd en hebben dertig jaar bijna geen contact gehad met de buitenwereld. Er zou volgens de politie geen sprake zijn van seksueel misbruik. De vrouw van 30 heeft haar hele leven als slaaf geleefd.

Het lijkt erop dat de vrouwen af en toe en in zeer beperkte mate bewegingsvrijheid kregen. Zo was het mogelijk dat de twee jongste slachtoffers op 25 oktober afspraken met medewerkers van Freedom Charity, en hen naar het huis hebben geleid waar ze al die tijd werden vastgehouden.

De politie hield de zaak stil omdat de twee verdachten nog gearresteerd moesten worden. Een woordvoerder liet weten dat ze nog nooit een zaak hebben behandeld waarin de misstanden zo lang hebben geduurd.

    • Annemarie Coevert