Politiek wil nieuwe uitleg Plasterk na berichtgeving NRC over NSA

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil van minister Plasterk weten of de NSA nog altijd spioneert in Nederland.
D66-Kamerlid Gerard Schouw wil van minister Plasterk weten of de NSA nog altijd spioneert in Nederland. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moet de Kamer vertellen of de Amerikaanse inlichtingendienst NSA nog steeds afluistert in Nederland. Dat stelt D66-Kamerlid Gerard Schouw vanochtend in een reactie op een reeks artikelen van NRC Handelsblad.

Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden zou blijken dat de NSA Nederland in ieder geval tussen 1946 en 1968 heeft afgeluisterd. De dienst zou dit geheim willen houden uit vrees dat openbaarmaking de relatie met de Nederlandse inlichtingendienst schaadt, waardoor die minder bereid zou zijn gegevens uit te wisselen. De documenten maken niet duidelijk of de NSA na 1968 is doorgegaan met het afluisteren van Nederland.

Plasterk verzekerde de Kamer eerder dat de NSA niet grootschalig telefoongesprekken binnen Nederland heeft afgetapt, maar kon niet uitsluiten dat op kleine schaal is afgeluisterd. Schouw schrijft van Plasterk te willen weten wat hij gaat doen om te achterhalen of er nog steeds in Nederland wordt gespioneerd. “We kunnen wel verder afwachten wat er komen gaat, maar ik verwacht een proactieve houding van de minister.”

‘Minister geeft geen enkele duidelijkheid’

De Kamer beslist binnenkort of er een parlementair vooronderzoek naar de afluisterpraktijken moet komen, een wens van D66. “Aan de lopende band komen er nieuwe feiten boven water”, stelt Schouw volgens persbureau Novum:

“De minister geeft tot op heden geen enkele duidelijkheid. Wat we de komende dagen via de NRC te horen krijgen is nog afwachten, maar dat het ernstig is kunnen we op onze vingers natellen. We hebben er recht op om te weten of en hoe onze privacy geschaad wordt.”

Ook andere partijen zitten met vragen

SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt het ook “onverantwoord” dat de Nederlandse regering over de Amerikaanse activiteiten in ons land blijft zwijgen. Hij denkt dat de reden daarvan kan zijn dat Nederland zelf bij de NSA-spionage betrokken is, zegt hij tegen RTL:

“Ik wil nu snel van minister Plasterk horen of hij deze verdenking van zich af kan werpen. Hij zegt dat onze inlichtingendiensten zich aan de wet houden, maar dat vertrouwen ben ik verloren.”

De PvdA wil ook weten of de Nederlandse inlichtingendiensten MIVD en AIVD betrokken zijn bij de spionage, maar is nog niet voor een parlementaire enquête:

“Van een vooronderzoek voor een parlementaire enquête zijn wij nog steeds geen voorstander. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) is al bezig met een onderzoek.”

GroenLinks: diensten kunnen ongecontroleerd hun gang gaan

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman laat weten dat haar partij een strakkere parlementaire controle op de inlichtingendiensten wil. Over de opstelling van Plasterk is ze teleurgesteld:

“Minister Plasterk heeft zich zich tot nu toe te onderkoeld opgesteld in het afluisterschandaal. Hij vergoelijkte eerder het opvangen van miljoenen telefoontjes met ‘dat het slechts’ om metadata ging. Maar in een samenleving waarin inlichtingendiensten ongecontroleerd hun gang kunnen gaan wordt het democratisch gehalte uitgehold.”