Compromis voorkomt impasse tijdens VN-klimaattop in Warschau

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zit naast de Poolse premier Donals Tusk, eerder deze week tijdens de Klimaattop in Warschau. Foto AFP/Janek Skarzynski

Tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties die momenteel plaatsvindt in Warschau hebben de aanwezige landen op het laatste moment een compromis gesloten. Het overleg dreigde te mislukken omdat China en India lijnrecht tegenover de Verenigde Staten stonden.

China en India eisen dat de rijkere, ontwikkelde landen aan strengere eisen zouden moeten voldoen dan armere landen om CO2-uitstoot te verminderen. De Verenigde Staten, en enkele overige ontwikkelde landen, stemden hier niet mee in aldus persbureau AP.

In het gesloten compromis wordt nu gesproken over ‘bijdragen’ die landen kunnen leveren, zonder verplichtingen. De wereld wordt opgeroepen het uitstoten van broeikasgassen te verminderen, en dat geldt voor alle landen.

De top in de Poolse hoofdstad is bedoeld om de basis te leggen voor een nieuw klimaatakkoord. Dat zou moeten worden bereikt bij de volgende top in Parijs in 2015.