Ajax aan kop - Cambuur wint - Roda en AZ spelen gelijk

Ajax-speler Davy Klaassen ziet dat Heracles-keeper Remko Pasveer de bal pakt voordat Thulani Serero van Ajax gevaarlijk kan worden.
Ajax-speler Davy Klaassen ziet dat Heracles-keeper Remko Pasveer de bal pakt voordat Thulani Serero van Ajax gevaarlijk kan worden. FotoANP/Olaf Kraak

Ajax is voor minimaal een dag koploper in de Eredivisie. De regerend landskampioen won thuis eenvoudig met 3-0 van Heracles Almelo.SC Cambuur won thuis met 2-1 van hekkensluiter NEC. Negen spelers van AZ hebben daarnaast een punt gepakt tegen Roda JC.

Danny Hoesen scoorde voor rust, Viktor Fischer en Davy Klaassen deden dat na de pauze voor Ajax. Vitesse kan morgen bij een uitzege op Go Ahead Eagles de eerste plaats weer overnemen.

Hoesen, die bij afwezigheid van Kolbeinn Sigthorsson en Siem de Jong de spitspositie vanaf het begin mocht invullen, bezorgde Ajax een droomstart door na minder na twee minuten de score te openen. Heracles hield vervolgens aardig stand, maar slaagde er geen moment in om doelman Jasper Cillessen zenuwachtig te maken.

Ajax komt op 25 punten

Na rust voerde Ajax de druk op en kon een tweede treffer niet uitblijven. Fischer hielp nog twee kansen om zeep, maar scoorde in de 56e minuut alsnog toen hij de bal van Lasse Schöne op een presenteerblaadje kreeg aangereikt. Met een fraaie kopbal zorgde Klaassen tien minuten voor tijd voor de definitieve beslissing.

Door de zesde thuiszege van het seizoen komt Ajax op een totaal van 25 punten. AZ en Vitesse hebben een puntje minder, al kunnen de Arnhemmers daar zondag verandering in brengen. Bij winst op Go Ahead komt de ploeg van trainer Peter Bosz op 27 punten.

eigen doelpunt werd NEC fataal

Een eigen doelpunt van Tobias Haitz werd de bezoekers, die bij een zege in punten gelijk zouden zijn gekomen met Cambuur, twintig minuten voor tijd fataal.

Cambuur, met afstand het minst scorende team in de Eredivisie, kwam na iets meer dan een halfuur spelen op voorsprong. Mohamed el Makrini scoorde op aangeven van Bart van Brakel. Slechts vier minuten later was het door toedoen van Kevin Conboy alweer gelijk. Haitz werd vervolgens de schlemiel van de avond door een inzet van Marcel Ritzmaier ongelukkig van richting te veranderen.

Dankzij de vierde zege van het seizoen stijgt Cambuur naar de voorlopig veertiende plaats. De Friese club heeft na veertien wedstrijden vijftien punten verzameld. Hekkensluiter NEC heeft negen punten, hetzelfde aantal als RKC, dat zondag in Waalwijk Feyenoord ontvangt.

AZ en Roda spelen gelijk

De ploeg van coach Dick Advocaat ging ondanks vroege rode kaarten voor Nick Viergever en Nemanja Gudelj lang aan de leiding, maar in blessuretijd maakte Vasil Shkurtaj er 2-2 van. AZ grijpt door de remise naast de koppositie.

De wedstrijd in Alkmaar stond binnen twintig minuten volledig op zijn kop. Viergever kreeg in de twaalfde minuut een rode kaart wegens het vasthouden van de doorgebroken Guus Hupperts en zeven minuten later moest ook Gudelj de kleedkamers opzoeken van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. Hij ging op de voet van Anouar Kali staan.

Ploeg met negen man nam de leiding

Opvallend genoeg was het de thuisploeg die met negen man de leiding nam. Een voorzet van Roy Beerens kwam via een Roda-verdediger voor de voeten van de opgekomen rechtsback Mattias Johansson, die de kans verzilverde. Wiljan Pluim leek de verhoudingen met een schuiver te herstellen, maar Aron Jóhansson maakte er met een knappe goal nog voor rust 2-1 van.

Hoewel Roda in de tweede helft aandrong en via Krisztián Németh en Marc Höcher kansen kreeg, bleef AZ aanvankelijk op de been. Ook een kopbal van Frank Demouge verdween in de slotfase naast het doel, maar een minuut voor tijd schoof Shkurtaj dan toch de gelijkmaker binnen. Kort daarna liep Roda-speler Bart Biemans nog tegen zijn tweede gele kaart aan.

AZ heeft net als koploper Vitesse 24 punten. De ploeg uit Arnhem heeft echter een beter doelsaldo en komt zondag nog in actie. Roda staat elfde met achttien punten.(Novum)