Bewust genieten

None

Stel, je hebt je opgegeven om op het huwelijk van je zus een chanson te zingen. In het Frans. Eerst leek dat ‘gewoon leuk’, maar nu de dag nadert snap je niet meer waarom je dit eigenlijk wilde. Je hebt een trillend spiertje in je ooglid. Voor iedereen zal duidelijk zijn dat je dood wilt. Dat hoort nou eenmaal zo, en daar zou begrip voor moeten zijn. Maar waarschijnlijk komt er dan toch iemand naar je toe die je arm pakt, je diep aankijkt en zegt: „Vergeet je niet te genieten?”

‘Genieten’ is een woord dat je heel lang geleden, in een ander leven, met jezelf hebt geassocieerd. Maar nu niet meer.

Dat genieten après de jaren vijftig iets dwingends heeft gekregen, is bekend. Ik ken veel mensen die van hun ouders op vakantie te horen kregen: „Jongens, geníéten jullie wel?” Voor deze mensen was het vaak de aanleiding om een lange en moeizame puberteit in te schieten. En toch doen ze nu hetzelfde bij hun eigen kinderen: „Wat maakt het nou úít dat hier geen wifi is! We hebben prachtig uitzicht!” Opdat wij niet vergeten te genieten.

Er zou geen dwang op genieten moeten liggen, maar neem het de mensen maar eens kwalijk. Je leeft maar één keer, sta er dan in godsnaam bij stil.

Een praktisch probleem met bewust genieten is overigens dat het er van de buitenkant niet uitziet. Een bewust genietend persoon sluit de ogen en zuigt lucht door de neusgaten naar binnen (fig. 1), volledig opgaand in de omgeving, het nu, het ‘zijn’. Het ziet eruit als een yogales in het open veld, niet als genot. Erger, de ‘bewust genieten’-uitdrukking is nauwelijks te onderscheiden van verdriet (fig. 2). (Het enige verschil is dat er bij verdriet geen lucht naar binnen gaat.)

Het beste wat je kunt doen in het leven, is vergeten te genieten. Dat zijn de momenten dat je het zo naar je zin hebt, dat je het niet erg vindt als er een foto wordt gemaakt. Je denkt: zoveel geluk, dat móét er fantastisch, intelligent, knap en aantrekkelijk uitzien. Helaas (fig. 3).

Schrijver en cabaretier Paulien Cornelisse schrijft op deze plek elke week over mensen en wat zij doen.

    • Paulien Cornelisse