Begint de schaatsrevolutie in Dublin?

KNSB wil kleine vierkamp bij EK en sponsorpakken in wereldbeker

Weg met de ellenlange tien kilometers bij het EK, een allroundtoernooi met een drie kilometer is veel spannender. En waarom wereldbekerwedstrijden in landentenue, als een sponsorpak commercieel interessanter is voor schaatsers en bedrijven? De Nederlandse schaatsbond KNSB is na jaren van discussie om. Tijd voor ingrijpende veranderingen, zal het grootste langebaanschaatsland ter wereld in juni 2014 bepleiten bij het jaarlijkse congres van de internationale schaatsunie ISU in Dublin. Gisteren volgde alvast een persbericht. Maar zal de rest van de wereld zich aansluiten bij de schaatsrevolutie?

Hervorm het EK naar het model van de WK-junioren, stelt de KNSB in het visiedocument ‘Van podium tot podium’. Met titels op de verschillende afstanden plus een allroundtitel kleine vierkamp, met een drie in plaats van tien kilometer bij de mannen, en een duizend meter in plaats van vijf kilometer bij de vrouwen. Geen ruimte voor afstandstitels? Dan alleen kleine vierkamp.

Korter en meer spanning, dat is het voornaamste doel. Desnoods levert de bond de ‘zekere’ Europese titel in van de eigen kampioen Sven Kramer, al jarenlang dominant op de tien kilometer. Internationaal zijn er steeds minder schaatsers die de langste afstand beheersen. Met een drie kilometer zijn ook middenafstandspecialisten kansrijk, zoals de Noor Sverre Lunde Pedersen, de Belg Bart Swings of de Rus Denis Joeskov. De Noren experimenteerden eerder al met de slotafstand. Internationaal is dit voorstel kansrijk.

De KNSB wil verder het wereldbekercircuit beperken tot vier wedstrijden in de periode november en december, inclusief een finale. Van januari tot maart komt er ruim baan voor het EK nieuwe stijl – dat bovendien één keer in de twee jaar op een buitenbaan wordt verreden – en de verschillende WK’s: allround (grote vierkamp), sprint en per afstand. De WK afstanden zou één keer in de vier jaar deel moeten uitmaken van de ‘Skate Games’, samen met het shorttrack en het kunstrijden, naar een idee van oud-kampioen Ard Schenk.

Maar of het zover komt? Jan Dijkema, vice-voorzitter van de ISU, opteerde onlangs nog voor zes wereldbekers, plus finale aan het eind van het seizoen. Buitenlandse ijsbanen hebben juist meer internationale wedstrijden nodig om open te blijven. En nu het Nederlandse Essent stopt als sponsor van de wereldbeker en de internationale toernooien, zal de Nederlandse invloed op de kalender afnemen. Als opvolger van Essent wordt het Zuid-Koreaanse Kia genoemd.

In eigen land ruziën schaatsbond KNSB en de commerciële teams al over reclame op de schaatspakken sinds Rintje Ritsma in 1995 de door Aegon gesponsorde kernploeg verruilde voor zijn eigen Sanex-ploeg. De merkenteams willen meer zichtbaarheid voor de eigen sponsors, zeker nu die niet voor het oprapen liggen en de huidige bondssponsor KPN de komende twee jaar minder betaalt dan de jaren hiervoor. Sponsorpakken in de wereldbeker, zo wil de KNSB de ploegen tevreden stellen.

Maar de rest van de schaatswereld is commercieel veel minder ver dan Nederland. Kijk hoe de Noren angstvallig de commerciële CBA-ploeg van coach Peter Mueller klein houden. Andere landen zien er geen belang in dat het verschil in financiële middelen tussen Nederland en de rest nog groter wordt. Eerst maar eens een spectaculaire competitie, waar in meerdere landen sponsors op af komen. Met een kleine vierkamp bijvoorbeeld.

    • Maarten Scholten