Aanval Aleppo ‘eist tientallen levens’ - rebellen veroveren olieveld

Een strijder van het Vrije Syrische Leger, een belangrijke rebellengroep, gisteren gefotografeerd in Aleppo. Foto Reuters / Molhem Barakat

Bij luchtaanvallen van het Syrische leger op de grote stad Aleppo zijn vandaag minstens 29 doden gevallen. Dat meldt het aan de oppositie gelieerde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Islamitische rebellen zouden intussen in het oosten een belangrijk olieveld hebben veroverd.

De aanvallen van de Syrische luchtmacht vonden plaats in twee verschillende wijken. Naast de doden vielen er volgens het Observatorium ook tientallen gewonden. Om Aleppo, qua inwonertal de grootste stad van Syrië en de ‘economische hoofdstad’ van het land, wordt tussen het regime en verschillende rebellengroepen gevochten sinds er begin 2011 een opstand uitbrak tegen president Assad. Geen van beide partijen weet echter een beslissende slag te slaan.

De belangrijke rebellengroep Al-Nusra, die banden heeft met Al-Qaeda, liet eerder vandaag weten één van de grootste olievelden van Syrië te hebben vervoerd op het regime. Het olieveld, al-Omar genaamd, ligt in de buurt van de oostelijke stad Deir al-Zor aan de grens met Irak. Strijders van Al-Nusra zouden vannacht de laatste regeringstroepen bij het olieveld hebben verdreven. Het regime-Assad heeft nog niet op de claim van Al-Nusra gereageerd.


View Larger Map

Olieproductie gehalveerd sinds begin oorlog

Voordat de onrust in Syrië tweeënhalf jaar geleden begon, waren de opbrengsten uit olie goed voor een kwart van het budget van de Syrische regering. Sindsdien is de productie en export van olie echter gehalveerd en heeft het regime-Assad olie moeten importeren, bijvoorbeeld via bondgenoot Iran. Recente officiële cijfers over de olieproductie zijn er overigens niet.

Het is niet voor het eerst dat de Syrische rebellen olievelden hebben veroverd. Sinds eind vorig jaar hebben ze meerdere velden rond Deir al-Zor ingenomen. Een jaar geleden hadden ze ook al korte tijd de controle over al-Omar, maar toen moesten ze het olieveld binnen een paar dagen weer prijsgeven aan het regime.

    • Pim van den Dool