Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Arctic Sunrise en bemanning moet worden vrijgelaten

Het zeerechttribunaal heeft vandaag uitgesproken dat de Arctic Sunrise en haar bemanning per direct moeten worden vrijgelaten. Het tribunaal stelde verder een borgsom van 3,6 miljoen euro vast voor schip en bemanning

Het Zeerechttribunaal doet uitspraak in Hamburg over het geschil over de Arctic Sunrise en haar bemanning.
Het Zeerechttribunaal doet uitspraak in Hamburg over het geschil over de Arctic Sunrise en haar bemanning. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het Internationaal Zeerechttribunaal heeft vandaag uitgesproken dat de Arctic Sunrise en zijn bemanning per direct moeten worden vrijgelaten. Het tribunaal stelde verder een borgsom van 3,6 miljoen euro vast voor schip en bemanning.

Volgens president Shunji Yanai van het tribunaal mogen bemanning en schip ook Rusland verlaten. Een deel van de bemanning is vandaag al op borgtocht vrijgekomen, ze mogen het land echter niet verlaten.

Update 17:09 Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou laat weten de uitspraak te bestuderen en een standpunt te bepalen. In een verklaring op de website van het ministerie wordt de hoop uitgesproken dat het tribunaal de zaak objectief heeft benaderd en rekening heeft gehouden met alle aspecten van de zaak.

Nederland voldeed volgens Rusland niet aan verplichtingen als vlaggenstaat

Rusland zegt in de verklaring te vinden dat de Arctic Sunrise niet voldeed aan de voorwaarden voor het recht op vrije scheepvaart in het gebied. Ook zou Nederland niet hebben voldaan aan zijn verplichtingen als vlaggenstaat van het schip.

Het tribunaal stelde dat een scheepsbemanning niet mag lijden onder een dispuut tussen landen. Nederland zou de borg moeten betalen in de vorm van een bankgarantie. De Russische vertegenwoordiger en de rechter uit Oekraïne stemden tegen.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) eist dat de Nederlanders naar huis kunnen. Via een woordvoerder laat hij weten:

“Arctic Sunrise en bemanning moeten onmiddellijk worden vrijgelaten en moeten Rusland kunnen verlaten. Dit is heel positief, en de kern van wat Nederland aan het Zeerechttribunaal gevraagd heeft. We blijven in gesprek met Rusland om de kwestie tot een goed einde te brengen.”

Tribunaal acht zichzelf gerechtigd uitspraak te doen

Het Zeerechttribunaal achtte zichzelf gerechtigd om uitspraak te doen in de zaak nadat de diplomatie tussen Nederland en Rusland niks had uitgehaald. De rechter zei dat het nodig was dat er een uitspraak werd gedaan, omdat de Arctic Sunrise lijdt onder het stilliggen in de IJszee en het gebrek aan onderhoud. Dit zou volgens de rechter ook gevaar voor het milieu kunnen opleveren. Het actieschip van de milieuorganisatie ligt sinds september in de haven van de Russische stad Moermansk.

Rusland werkte niet mee aan het proces dat door Nederland werd aangespannen. Donderdag mengde de Russische president Poetin zich persoonlijk in de kwestie. Volgens Poetin hebben de Greenpeace-activisten zich schuldig gemaakt aan illegale handelingen, maar in zijn ogen past de Russische staat in dit geval ‘mildheid’.

De Nederlandse Faiza Oulahsen en de Nederlandse machinist Mannes Ubels hoorden eergisteren dat ze hun proces buiten de gevangenismuren mogen afwachten. Tot nu toe kregen in totaal 29 opvarenden dat te horen, van wie 26 voorlopig op vrije voeten zijn. Alleen het voorarrest van een Australiër is verlengd, maar tegen dat besluit is beroep aangetekend. Twee anderen krijgen vandaag te horen of ze op borgtocht vrij komen.

Machinist brengt nacht door in ziekenhuis

Mannes Ubels brengt de nacht door in een ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van de milieuorganisatie vrijdagavond. De vrijdag op borgtocht uit een Russische gevangenis vrijgelaten Ubels, die toen hij nog in een cel zat al klaagde over zijn gezondheid, is met zijn vriendin naar het ziekenhuis gegaan. Daar blijft hij een nacht ter observatie. Als alles goed gaat, voegt hij zich zaterdag bij de andere activisten die al op vrije voeten zijn gekomen.

Lees hier de hele uitspraak van het zeerechttribunaal terug.