Weer werken Gurlitt online - veel kunst van Munch

De Duitse autoriteiten hebben weer foto’s vrijgegeven van de kunstschat die vorig jaar is gevonden in het appartement van Cornelius Gurlitt in München. Onder de 79 werken die nu op de site lostart.de staan, zijn veel werken van Edvard Munch en Max Liebermann. Bekijk hier een selectie.

Edvard Munch maakte dit werk, Trauerbesuch, in 1915
Edvard Munch maakte dit werk, Trauerbesuch, in 1915

De Duitse autoriteiten hebben weer 54 foto’s vrijgegeven van de kunstschat die vorig jaar is gevonden in het appartement van Cornelius Gurlitt in München. Onder de 79 werken die nu op de site lostart.de staan, zijn veel werken van Edvard Munch en Max Liebermann. Bekijk hier een selectie.

Een greep uit de werken van Munch:

Hier een paar werken van Liebermann:

Menschen an Promenade

Gurlitt wilde volgens neef geen geld

Wat nu op de site staat is nog maar een fractie van de 1406 werken die werden gevonden en waarvan wordt onderzocht of zij zijn gestolen in opdracht van de nazi’s. Volgens de neef was Gurlitt er niet op geld te verdienen met de kunstschat. “In al die zestig jaar had hij minstens de Picasso’s en andere beroemde werken kunnen verkopen”, zegt Ekkeheart Gurlitt in dit filmpje van Reuters.

http://youtu.be/Sc8NnHlTjgg

De 80-jarige Gurlitt wordt niet verdacht van kunstroof, maar wel van belastingovertredingen. Hij zei vorige week in zijn eerste interview dat hij niet van plan is de kunst vrijwillig terug te geven.

Van de partij doeken, tekeningen en prenten zouden er ongeveer 590 zijn gestolen door en in opdracht van de nazi’s. De Duitse autoriteiten hielden het onderzoek naar de kunstschat anderhalf jaar geheim en staan onder druk zoveel mogelijk informatie over de schilderijen vrij te geven.

Bekijk hier het filmpje van de NOS over de eerste foto’s die werden vrijgegeven: