WEEKEND // Doctor Who, Explore the North en monsters

Het is weer vrijdag, de week is weer voorbij. Met deze vijf tips heb je dit weekend een reden om naar Leeuwarden te gaan, kun je met je kinderen griezelen in Utrecht en kunnen alle Whovians hun hart weer ophalen.

KIJKEN // Doctor Who 50th anniversary special

zaterdag 23 november, BBC 1, 20.50u - 22.05u
Alle Whovians wisten het natuurlijk al: de langst lopende sciencefictionserie Doctor Who (begonnen op 23 november 1963) wordt dit jaar vijftig. Morgenavond viert de BBC het jubileum met een extra lange aflevering getiteld The Day of the Doctor. Met daarin: de 10e Doctor (David Tennant), de 11e Doctor (Matt Smith) en de vermaarde Britse acteur John Hurt, die ooit ook eens een Doctor speelde. Uiteraard kunnen ook de grote vijanden van de Doctor, de Daleks (“Exterminate!“), niet achterblijven. Extra speciaal: de van gedaante wisselende Zygons, die alleen in 1975 eerder te zien waren, maken ook hun opwachting.

Bekijk de trailer voor de jubileumuitzending:

GAAN // Explore The North

centrum Leeuwarden, zaterdag 23 november, 13u-laat, kaarten €25,-, kinderen onder 12 jaar gratis
Het Friese festival Explore the North vroeg voor de tweede editie de Londense soundscapeband Public Service Broadcasting muziek te maken bij archiefbeelden van de Elfstedentocht uit 1963. De band, die met oude informatiebeelden de ‘lessen van het verleden door muziek van de toekomst’ probeert te vertellen, speelt de nieuwe soundtrack voor ‘Elfstedentocht part 1 and 2’ live tijdens hun show op het festival. Op het overvolle muziekprogramma spelen o.a. acts uit Scandinavië als Annasaid en Rebekka Karijord, maar ook Friese bands als Cosmic U en Sväva. Voor het Utrechtse label Snowstar Records, dat in december tien jaar bestaat, is een speciale plek ingeruimd in het programma. Van hen treedt Kim Janssen eenmalig op met het Leeuwarder Kamerkoor in de Synagoge.

Beluister alvast part 1 van de Elfstedentocht-soundtrack:

KIJKEN // International Documentary Film Festival Amsterdam

Amsterdam, 20 november tot en met 1 december
Afgelopen woensdag ging het International Documentary Film Festival Amsterdam in première met Return to Homs. De openingsfilm is volgens NRC-redacteur Raymond van de Boogaard een “opmerkelijke” documentaire over het gewapend verzet in de Syrische stad door het gebrek aan kritische afstand van de regisseur. Verder op het festival: 288 titels, waarvan 56 van Nederlandse makelij. En muziekliefhebbers opgelet: VPRO’s 3voor12 zette de tien meest interessante muziekdocumentaires voor je op een rijtje. Hieronder alvast de trailer van één van hen, Misha and So On, over de Nederlandse virtuoos en jazzpianist Misha Mengelberg:

GAAN // Kunstbeurs PAN Amsterdam

24 november t/m 1 december, RAI Amsterdam
Menig kunst-, antiek- en designverzamelaar doet er goed aan zich aanstaande zondag te verschansen in de Amsterdamse RAI, want daar vindt voor de 27e keer de PAN kunstbeurs plaats. Ruim honderd Nederlandse kunsthandelaren stellen hun waar tentoon in stands. Je moet er wel enigszins voor in de buidel tasten, want de meeste objecten gaan tussen de 1500 euro en de 20.000 euro van de hand. Nieuw op het programma is Meet the Masters, waar je van bekende kunstenaars en ontwerpers rondleidingen over de beurs kunt krijgen.

Lees ook het artikel in NRC Handelsblad van donderdag 21 november over wat er te koop is op de kunstbeurs PAN: ‘Alain Delons Appel en een oorlogs-Rietveld’ (gratis voor abonnees).

GAAN // ARRRGH! Monsters in de Mode

Centraal Museum, nog te zien t/m 19 januari 2014
Monsterachtige creaties komen steeds vaker voor in de mode, zo zag het Griekse collectief ATOPOS Contemporary Visual Culture, dat onderzoek deed naar ‘character design’ in de mode. Daaruit vloeide de internationale reizende tentoonstelling ARRRGH! Monsters in de Mode voort, die in 2011 al te zien was in Athene en Parijs. Sinds oktober huist de tentoonstelling in het Utrechtse Centraal Museum. Dat schrijft:

“Ontwerpers geven atypische vormen aan stoffen en creëren extreme volumes. Ze bedekken en maskeren het gezicht en maken van de menselijke figuur hybride wezens met bovennatuurlijke vormen, levendige kleuren en abstracte elementen.”

Impressie van de tentoonstelling ARRRGH! Monsters in de mode in La Gaîté lyrique, Parijs. Centraal Museum / Clo’e Floirat

ARRRGH! toont ruim 70 ontwerpen van 40 gevestigde en opkomende ontwerpers. Creaties van onder meer Rick Owens, Issey Miyake, Bernhard Willhelm, Charlie Le Mindu, Maison Martin Margiela en Craig Green zijn te zien. Onder de Nederlanders zijn Walter van Beirendonck, Viktor & Rolf, Bart Hess en Bas Kosters vertegenwoordigd. Van Viktor & Rolf is het ontwerp L’Hiver de l’Amour (1994), het vroegste werk van het duo in de collectie van het Centraal Museum, opgenomen. Hess en Kosters maken speciaal voor de tentoonstelling en in opdracht van het museum een nieuw ontwerp.