Vrouwen 30 jaar als slaaf vast in Londen

Drie vrouwen die decennialang tegen hun wil werden vastgehouden, zijn door de Britse politie ontzet. Dat maakte Scotland Yard gisteren bekend.

Een van de drie had vorige maand, na het zien van een documentaire op televisie over ontvoerde kinderen, de hulporganisatie Freedom Charity gebeld. Die zet zich in voor – meestal jonge – slachtoffers van eerwraak en gedwongen huwelijken. Ze zei dat ze al meer dan dertig jaar werd vastgehouden in een huis in Lambeth, in Zuid-Londen.

De politie vond op het adres een 69-jarige Maleisische, een 57-jarige Ierse en een 30-jarige Britse vrouw. De Ierse zou alarm hebben geslagen. Ze zouden „zeer getraumatiseerd” zijn, en zowel fysiek als mentaal zijn mishandeld, maar niet seksueel. Ze werden gedwongen huishoudelijk werk te verrichten, en mochten slechts af en toe naar buiten om de was op te hangen of boodschappen te doen. De 30-jarige vrouw heeft volgens Britse media haar hele leven in het huis doorgebracht.

Scotland Yard zei vaker in aanraking te komen met slavernij, „maar nooit op deze schaal”. Een man en een vrouw zijn gisterochtend vroeg aangehouden op verdenking van vrijheidsberoving. Ze werden gisteravond op borgtocht vrijgelaten.

Aneeta Prem van de Freedom Charity vertelde aan SkyNews dat de vrouwen „ongelooflijk bang” waren voor hun overmeesteraars. „Het is zo barbaars, en zo buiten ieders voorstellingsvermogen dat iemand een ander zo behandelt, op een manier dat zij denkt dat ze een slaaf is.” De organisatie kon, na verscheidene telefoontjes, de vrouwen ervan overtuigen dat ze moesten ontsnappen. Dat gebeurde eind vorige maand, waarna de drie door de Freedom Charity zijn opgevangen.

Vorig jaar werden een aantal dakloze mannen bevrijd, die met de belofte van werk twintig jaar lang door zogeheten travellers, Ierse zigeuners, werden vastgehouden.