Veel Edvard Munch in collectie-Gurlitt

Stukje bij beetje wordt meer bekend over de collectie-Gurlitt. Inmiddels zijn 79 kunstwerken bekendgemaakt en online gezet.

In Duitsland zijn weer kunstwerken openbaar gemaakt uit de collectie van Cornelius Gurlitt. Inclusief de 25 van vorige week staan er nu 79 werken op de website lostart.de. Volgens de Duitse autoriteiten gaat het in alle gevallen om mogelijke roofkunst. De Augsburgse officier van justitie kondigde aan dat hij binnenkort zo’n 300 ‘onverdachte’ kunstwerken aan Gurlitt zal retourneren uit de collectie die begin vorig jaar in beslag is genomen in München.

Onder nieuw op de website gepubliceerde werken bevinden zich 38 tekeningen van de Duitse-Joodse kunstenaar Max Liebermann (1847-1935) en 16 van de Noorse kunstenaar Edvard Munch (1863-1944). In oplage gemaakte lithografieën en houtsnedes.

Litho’s van Munch zijn op de kunstmarkt zeer gewild. Zo werd er twee maanden geleden nog één geveild in Londen, De zoon, gemaakt rond 1915. Het werk ging onder de hamer voor 52.500 pond (63.000 euro). Gurlitt blijkt een exemplaar hiervan in zijn collectie te hebben.

Tekeningen van Liebermann zijn aanzienlijk goedkoper. Kunsthandelaar Hein Klaver, gespecialiseerd in werken op papier van moderne klassieken, meent dat sommige van Gurlitts schetsjes van Liebermann zelfs „vrijwel onverkoopbaar” zijn. Geprononceerdere tekeningen, die er ook tussen zitten, zullen „gemiddeld zo’n 1.000 euro” opleveren, „tot maximaal een paar duizend”.

Onder de werken die het openbaar ministerie van Augsburg al eerder vrijgaf, is een aquarel van Otto Dix (1891-1969). Voor dat werk, Dompteuse uit 1922, is volgens Klaver wel een koper te vinden die er 50.000 tot 100.000 euro voor over heeft.

De uiteenlopende waardes maken het onmogelijk een waardering van de hele collectie te maken, die volgens de politie uit 1.406 kunstwerken bestaat. Wel is duidelijk dat de „miljard euro”, waar de Duitse pers in het begin over sprak, te hoog is geschat.

Aanvankelijk hielden de Duitse autoriteiten de vondst geheim. Sinds de onthulling, bijna drie weken geleden, vragen Joodse organisaties, advocaten die zich bezighouden met roofkunst en zelfs de Amerikaanse overheid om openbaarmaking. In reactie daarop beloofde de voorzitter van de commissie die is aangesteld om de herkomst te bestuderen, dat deze week nog van circa 590 de details en foto’s openbaar zouden worden gemaakt. Het zijn er 54 geworden. De rest volgt.