‘UBS door Brussel niet verder vervolgd in Libor-affaire’

Foto AP / Michael Probst

De Zwitserse bank UBS wordt door Brussel niet vervolgd voor het frauderen met het rentetarief Libor, omdat het concern de Europese autoriteiten informatie heeft verstrekt over sjoemelende branchegenoten. Dat heeft de bank met de Europese toezichthouders afgesproken, zo meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen.

Het Britse Barclays sloot onlangs een vergelijkbare deal met de Europese Commissie. Door deze deals krijgen de twee grootste banken van Europa geen boete voor hun betrokkenheid bij het Libor-schandaal. UBS en Barclays troffen wel hoge schikkingen met de Amerikaanse en Britse toezichthouders voor de fraude met het interbancaire rentetarief.

De afspraken tussen beide banken en de Europese toezichthouders wekken weinig sympathie bij andere banken die betrokken zijn bij de Libor-fraude, zo melden de anonieme bronnen. Zij lopen namelijk wel het risico op een boete van enkele honderden miljoenen euro’s. Rabobank is mogelijk een van die banken.

‘Rabobank ontloopt boete’

De Nederlandse boerenleenbank zou deel uitmaken van het Europese fraudeonderzoek, zo schreef Reuters begin deze maand. Financieel persbureau Bloomberg stelde maandag echter dat Rabobank de boete alsnog ontloopt. Eind vorige maand kreeg de bank al wel een boete van 774 miljoen euro van onder meer de Britse, Amerikaanse en Nederlandse toezichthouders.

Rabobank trof daarmee de op een na hoogste schikking vanwege het kunstmatig verhogen of verlagen van de Libor. Het Zwitserse UBS moest vorig jaar al een recordboete betalen van omgerekend 1,1 miljard euro. Voor Barclays en Royal Bank of Scotland was de schade aanmerkelijk lager, met boetes van respectievelijk 340 en 450 miljoen euro. (Novum)