Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Schiphol gaat luchthaven Rio niet runnen

Galeao International Airport in Rio de Janeiro. De luchthaven werd tot nu toe gerund door Infraero Aeroportos.
Galeao International Airport in Rio de Janeiro. De luchthaven werd tot nu toe gerund door Infraero Aeroportos. Foto Bloomberg / Dado Galdieri

Schiphol gaat de grootste luchthaven van Rio de Janeiro toch niet runnen. Dat bevestigt onze correspondent in Brazilië Floor Boon. De Schiphol Group had samen met Aéroports de Paris, uitbater van onder meer vliegveld Parijs-Charles de Gaulle, een bod gedaan om Galeão International Airport de komende kwart eeuw te runnen. Dat bod volstond niet, bleek vandaag.

Schiphol bood anderhalf miljard te weinig

Aan de veiling deden in totaal vijf consortia mee. Schiphol en Parijs deden mee samen met de Braziliaanse weg- en waterbouwer Carioca Engenharia en het Braziliaanse beleggingsfonds GP Investimentost.

Het winnende bod ter waarde van omgerekend zo’n 6,1 miljard euro komt van de internationale luchthaven van Singapore en het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht Transport. Het Frans-Nederlandse bod bedroeg 14,5 miljard real (4,7 miljard euro).

Floor Boon schreef gisteren in NRC Handelsblad over de luchthaven:

Twee betonnen bunkers in de vorm van halve cirkels. Eindeloze rijen bij de douane, geen fatsoenlijke restaurants en altijd smerige wc’s. Over de pinautomaten wordt aanhoudend geklaagd wegens skimmen. Galeão, het internationale vliegveld van Rio de Janeiro, is hard aan vernieuwing toe.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Schiphol er niet in slaagt een Braziliaans vliegveld in te lijven. Vorig jaar lukte het niet een belang te krijgen in de internationale luchthaven van São Paulo. Het groeipotentieel van Galeão is enorm. De verwachting is dat het aantal personen dat via de luchthaven reist zal toenemen van 17,5 miljoen in 2012 naar 60 miljoen in 2040. Schiphol telde in 2012 ruim 50 miljoen reizigers.