Ruben Hein wint Edison Jazz Publieksprijs

Zanger Ruben Hein tijdens een optreden. Foto ANP / Kippa Ade Johnson

De Nederlandse zanger en pianist Ruben Hein heeft de Edison Jazz/World Publieksprijs gewonnen. De winnaar werd gisteravond bekendgemaakt tijdens het Edison Gala in Eindhoven.

In totaal maakten tien artiesten kans op de prijs, onder wie Sabrina Starke en Edsilia Rombley. Vorig jaar ging de prijs naar saxofonist Bart Wirtz. Eerdere winnaars zijn Ruth Jacott en Starke. Boris won in 2007 de allereerste Edison Jazz/World Publieksprijs.

NRC Handelsblad omschreef onlangs hoe er de afgelopen drie jaar veel op het pad van Hein kwam:

Talloze optredens, van clubs tot North Sea Jazz. Een groot concert met het Metropole Orkest. Een tournee met Amsterdam Sinfonietta. En dan was er de ontmoeting met zijn held Bill Withers, met wie hij bijna een week kon optrekken tijdens een Withers-eerbetoon in Carré. Hein zong toen het Bill Withers-nummer Let me In Your Life en ontving van de oude soulgigant een bijzonder compliment: „Dat ik het beter zong dan die ander die het nummer eens coverde. Dat bleek Aretha Franklin te zijn.”

Twitter avatar angeliquevanos Angelique van Os Ruben Hein! Potverdikkie! “Onwijze erkenning, dank voor iedereen die gestemd heeft. Hier ga ik heel erg v genieten.” http://t.co/H68i8mN7Bj

Overige winnaars

Eerder was al bekend dat Reinier Baas in Eindhoven de Edison Jazz/World in de categorie Jazz Nationaal zou krijgen. De jury prees hem omdat zijn muziek ‘geen hokjes, geen grenzen’ kent. De Amerikaanse saxofonist Joshua Redman werd uitgeroepen tot de beste internationale jazzartiest. Ook de zang van José James maakte grote indruk op de jury, die vond dat hij de beste prestatie heeft neergezet in de categorie Jazz Vocaal.

Andere winnaars zijn de Spaanse zangeres Buika in de categorie World, en Instant Composers Pool in de categorie Het Document. De Amerikaanse bassist Marcus Miller werd gelauwerd voor zijn hele oeuvre. (Novum)