Prima, zoals Zelda altijd is

None

Spelen // Game The Legend of Zelda A Link Between Worlds Nintendo Voor: Nintendo 3DS, € 45

De Zelda-serie kreeg de afgelopen jaren steeds vaker de kritiek in herhaling te vallen. Ironisch dus dat de vernieuwendste Zelda in jaren tegelijk ook een remake is, de letterlijkste herhaling in de reeks tot nu toe. In de spelwereld van The Legend of Zelda: A Link to the Past uit 1991 – niet het eerste deel, maar wel de grondlegger van de klassieke actie-avonturenformule – speelt zich een nieuw verhaal af. De grote innovatie is dat ‘items’ zoals het bommetje en de pijl-en-boog, tegelijk wapens en instrumenten om puzzels op te lossen, niet meer gaandeweg maar vanaf het begin beschikbaar zijn. Dat geeft een prettig gevoel van vrijheid. Jammer is wel dat de puzzels wat lichter zijn, met name waar die voortkomen uit het samenspel van de lichte en duistere variant van de spelwereld. De aha- erlebnis na een tijdje vruchteloos aanklooien is daarom minder sterk. De fraaie, nieuwe mogelijkheid om als een krijttekening langs muren te bewegen, kan daar niet tegenop. Ook jammer: er wordt niet veel gedaan met het gegeven dat er zich eerder een avontuur heeft afgespeeld in deze omgeving. Bij aanvang wordt gehint naar dit soort intertekstualiteit, maar het komt uiteindelijk niet uit de verf. Een prima game verder, hoor – zoals Zelda dat altijd is.

    • Niels `t Hooft