Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Overleden vrouw ligt tien jaar onopgemerkt in huis

Gemeente vindt vereenzaming groot probleem.

Een politievoorlichter informeert de pers voor de woning waar de tien jaar eerder overleden vrouw is gevonden.
Een politievoorlichter informeert de pers voor de woning waar de tien jaar eerder overleden vrouw is gevonden. Foto ANP

Een vrouw van 74 heeft tien jaar lang onopgemerkt dood gelegen in een woning in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Ze is een natuurlijke dood gestorven.

De vrouw werd ontdekt toen werklui naar binnen wilden wegens onderhoud aan de gasleiding. De mannen belden een paar keer bij het huis van de vrouw aan, maar niemand deed open. Zij alarmeerden vervolgens de politie. Agenten troffen een enorme stapel ongeopende post aan achter de voordeur. Eenmaal binnen vonden zij de dode.

Door de staat van ontbinding waarin het lichaam verkeerde was op dat moment niet te zien of het om een man of een vrouw ging. Na onderzoek kon worden vastgesteld dat het om het lichaam van de bewoonster ging. Een notaris gaat kijken of familieleden gevonden kunnen worden.

De woordvoerder van de gemeente noemt het „heel verdrietig dat iemand zo lang dood in huis ligt”. Het college van B en W heeft opdracht gegeven te onderzoeken hoe dit kon gebeuren.

De gemeente ziet vereenzaming van ouderen als een groot maatschappelijk probleem. De woordvoerder: „Ook al had de mevrouw wellicht weinig contacten, we vragen ons natuurlijk ook af hoe het kan dat het niemand is opgevallen dat ze plotseling was verdwenen. Je kunt denken aan de woningcorporatie, de elektriciteitsleverancier, de bank, de Sociale Verzekeringsbank, de huisarts.”

Buren vertellen in het Algemeen Dagblad dat de vrouw een teruggetrokken bestaan leidde. Net als overigens veel van haar buren. Het gerucht ging dat ze bij een dochter zou zijn ingetrokken. Het is onduidelijk of ze familie heeft.

Als er geen familie wordt gevonden, verzorgt de gemeente Rotterdam de uitvaart.