‘Over de Erasmusbrug was ook discussie’

De meeste gemeentediensten worden in De Rotterdam gehuisvest. Elders ontstaat leegstand. En dus is er kritiek.

Natuurlijk is er discussie over de De Rotterdam, zei Hamit Karakus, de Rotterdamse wethouder van Wonen, Stedelijke Economie, Vastgoed en Ruimtelijke Ordening gisteren bij de opening in de centrale hal. „Over de Erasmusbrug was ook discussie.”

De PvdA-wethouder heeft alle vertrouwen in het gebouw. „Een gebouw is geen exacte wetenschap. Je hebt vakmanschap nodig, maar ook visie en lef.”

De ruimte is gigantisch. Er is 160.000 vierkante meter, verdeeld over 7.588 verschillende eenheden. En dat op een stukje grond zo groot als een voetbalveld.

Nu de 2.000 werklieden vrijwel klaar zijn, blijft werken belangrijk in De Rotterdam: er is 60.000 vierkante meter aan kantoorruimte. De gemeente Rotterdam gaat daar een flink deel van huren, ongeveer 40.000 vierkante meter, voor 2.000 werknemers. De meeste gemeentelijke diensten komen er te zitten.

In die hoek zit ook de kritiek. Want die diensten verlaten ook weer kantoorruimte: in totaal zo’n 30 panden of delen daarvan, verspreid over de stad. De grootste leegte laat de gemeente achter in de drie Marconi-torens in Rotterdam-West. Daar huurt de gemeente nu ruim 63.000 vierkante meter. Is die leegstand wel verantwoord in tijden van crisis? Is zo’n megalomaan project wel van deze tijd?

Wethouder Karakus denkt dat het grote voordelen heeft dat iedereen bij elkaar zit. „Er is minder ruimte nodig en de lijnen zijn korter.” Veel van de kantoorpanden waar de gemeentelijke diensten nu in zitten zijn verouderd, zegt hij. „En de tijdgeest verandert. Mensen willen graag in de binnenstad werken.”

En dan het liefst natuurlijk in zo’n gebouw waar altijd wat gebeurt. In de centrale hal komen modeshows, debatten, muziekuitvoeringen. Er moet altijd leven zijn. Een autoshow behoort ook tot de mogelijkheden. Door de ‘Hummerdeur’, die daarvoor speciaal is gemaakt aan de waterzijde, kunnen de nieuwste modellen zo naar binnen rijden.

Leegstand is van alle tijden, vindt Karakus. In 1994 stond er meer leeg dan nu. Het enige verschil is volgens hem dat er toen niemand over viel.

De wethouder denkt dat de meeste locaties weer snel verhuurd zullen worden. In de Marconitoren die al langer leegstond, zitten nu medische bedrijven, dichtbij het Erasmus ziekenhuis. Dat moet met de andere torens ook gaan lukken.

Een glazenwasser is nog niet aangesteld voor De Rotterdam. Een eenmansbedrijfje probeert de klus binnen te halen. Als dat lukt, heeft de man aan één opdrachtgever voldoende.

    • Sheila Kamerman