Oorlogsmisdadiger Bruins (92) is niet dement of zwaar depressief

Siert Bruins komt aan bij de rechtbank in Hagen, bij een eerdere zitting in september.
Siert Bruins komt aan bij de rechtbank in Hagen, bij een eerdere zitting in september. Foto EPA / Marius Becker

De Nederlandse oud-SS’er Siert Bruins (92) is niet dement of zwaar depressief. Dat hebben psychiaters vastgesteld, zo werd vandaag duidelijk bij een zitting in de Duitse stad Hagen, meldt persbureau AP. Wel kampt Bruins met vergeetachtigheid, passend bij zijn hoge leeftijd.

Bruins staat in Hagen terecht voor de moord op een Nederlandse verzetsman in 1944. Zijn advocaat stelde eerder dat zijn cliënt toenemend last heeft van verschijnselen van dementie, waarop de rechter een onderzoek gelaste naar de geestesgesteldheid van de oorlogsmisdadiger. Als Bruins wel dement was verklaard dan had dat het einde van het proces tegen hem kunnen betekenen.

Bruins staat voor de rechtbank in Hagen terecht voor de moord op een Nederlandse verzetsstrijder in 1944. Hij kan daarvoor tot levenslang worden veroordeeld. De voormalige Nederlandse Waffen SS’er, die nu de Duitse nationaliteit bezit, is dus medisch gezien fit genoeg bevonden, maar volgens zijn advocaat, Klaus-Peter Kniffka, hebben de spanningen rond het proces hem wel verzwakt. Vanwege de zeer hoge leeftijd van de verdachte werd eerder al besloten dat de proceszittingen niet meer dan drie uur per keer in beslag zullen nemen.

‘Met minstens vier kogels omgebracht’

Bruins werd in de jaren tachtig in Duitsland tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op twee joodse broers in Groningen.In Hagen staat hij terecht voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 in Appingedam. Bruins zat destijds - na enige tijd aan het Oostfront te hebben gevochten - bij de Sicherheitspolizei in zijn geboorteland. Zijn eenheid had de opdracht joden en verzetsstrijders op te sporen. Hij en zijn inmiddels overleden collega August Neuhäuser worden ervan beschuldigd Dijkema naar een afgelegen plek te hebben gereden en hem daar met minstens vier kogels te hebben omgebracht. Ze meldden later dat de verzetsman was neergeschoten toen hij probeerde te ontsnappen.

Bruins nam in 1941 vrijwillig dienst in de SS nadat de nazi’s Nederland in 1940 hadden bezet. Hij werd na de oorlog in Nederland ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden uitgevoerd, vluchtte hij naar Duitsland, waar hij decennialang onder een valse naam ongestoord heeft geleefd.

    • Lex Boon