Nederlandse Greenpeace-activisten vrij - totaal op 26

Greenpeace-activist Faiza Oulahsen hier nog in de rechtbank van Sint-Petersburg.
Greenpeace-activist Faiza Oulahsen hier nog in de rechtbank van Sint-Petersburg. Foto Reuters / Dmitri Sharomov / Greenpeace

De Nederlandse opvarenden van de Arctic Sunrise, Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, zijn zojuist op borgtocht vrijgelaten. Even voor 9.45 uur liep Greenpeace-activiste Oulahsen al de gevangenis in Sint-Petersburg uit, meldt de milieuorganisatie. Rond 11.00 uur kwam ook Ubels naar buiten.

Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise Mannes Ubels from the Netherlands just released on bail in St Petersburg #FreeTheArctic30
Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise UPDATE: Faiza Oulahsen from the Netherlands released on bail in St Petersburg #FreeTheArctic30
Twitter avatar obk Olaf Koens Faiza Oulahsen just released http://t.co/fdqqGHsjvj

Greenpeace meldde vanochtend al dat de Amerikaanse kapitein Peter Willcox, de Zwitser Marco Weber en de Brit Anthony Perrett waren vrijgelaten uit de gevangenis. Zij kregen eerder deze week van de Russische maritieme rechtbank in Sint-Petersburg te horen dat zij hun proces in vrijheid mogen afwachten. Zij zijn wel verplicht in Rusland te blijven.

Australiër niet op borgtocht vrij

Oulahsen en de Nederlandse machinist Mannes Ubels hoorden eergisteren dat ze hun proces buiten de gevangenismuren mogen afwachten. Tot nu toe kregen in totaal 29 opvarenden dat te horen, van wie 26 voorlopig op vrije voeten zijn. Alleen het voorarrest van een Australiër is verlengd, maar tegen dat besluit is beroep aangetekend. Twee anderen krijgen vandaag te horen of ze op borgtocht vrij komen.

‘Activisten kregen mollen op zich afgestuurd’

De borgsommen van de activisten – 2 miljoen roebel per persoon (circa 45.000 euro) – werden gelijk na de uitspraken van de rechtbank door Greenpeace voldaan. De organisatie is kritisch over hoe de arrestanten zijn behandeld. Zo zouden zij na hun arrestatie in hun cellen zijn benaderd door mollen die informatie probeerden te ontfutselen over hun rol bij de bezetting van het boorplatform Prirazlomnaja. Dat zei Jasper Teulings, hoofd juridische zaken van Greenpeace International, woensdag in een interview met NRC Handelsblad.

De opvarenden van de Arctic Sunrise werden in september opgepakt nadat enkelen van hen vanaf rubberbootjes een spandoek probeerden op te hangen aan een boorplatform op de Petsjorazee. Ze voerden actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. De bemanning van de ijsbreker wordt beschuldigd van piraterij en vandalisme.

Bekijk hier het filmpje dat Greenpeace maakte toen de eerste activist - een Rus -werd vrijgelaten:

Poetin zegt genade te willen voor activisten

Het Russische persbureau RIA Novosti meldde gisteravond nog dat de Russische president Vladimir Poetin vond dat de staat genade zou moeten tonen aan de Greenpeace-activisten. Hij zou dat hebben gezegd tijdens een ontmoeting met Russische schrijvers, uitgevers, critici en boekverkopers.

“Streefden ze een nobele zaak na? Ja. Hadden ze het recht het platform te beklimmen? Nee. Maar natuurlijk, de staat zou genade moeten tonen.”

Later vandaag wordt nog meer nieuws verwacht over de Arctic Sunrise. Het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg buigt zich over de zaak die Nederland aanspande tegen Rusland over de ijsbreker, die onder Nederlandse vlag voer toen deze werd geënterd.

Nederland wil schip terug

Nederland wil dat Rusland de Arctic Sunrise teruggeeft. Daarnaast moet de bemanning worden vrijgelaten, betoogt Nederland in Hamburg. Rusland werkt niet mee aan de arbitrageprocedure. Een Russische rechter bepaalde gisteren alvast dat de Arctic Sunrise aan de ketting blijft liggen.

Dit bericht wordt bijgewerkt. Je kunt de pagina over een paar minuten nog eens verversen.