Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Denksport

Magnus Carlsen (22) nieuwe wereldkampioen schaken

Magnus Carlsen tijdens een persconferentie eerder tijdens de tweekamp met Anand.
Magnus Carlsen tijdens een persconferentie eerder tijdens de tweekamp met Anand. Foto Reuters/ Babu

Het jonge Noorse schaakwonder Magnus Carlsen is de nieuwe wereldkampioen schaken. De 22-jarige Noor versloeg de huidige titelhouder, de Indiër Viswanathan Anand. Hij behaalde vandaag de remise die hij nodig had om ervoor te zorgen dat Anand hem niet meer kon achterhalen.

Carlsen kan een bedrag van omgerekend ongeveer 1,1 miljoen euro tegemoet zien, Anand krijgt 750.000 euro. Anand was al sinds 2007 onafgebroken de beste van de wereld. Hij heeft geen recht op revanche. De winnaar van het komende zogenoemde kandidatentoernooi wordt later de uitdager van Carlsen.

Eerder interview met Carlsen:

‘Fenomenaal geheugen’

Carlsen was al de huidige nummer één van de wereldranglijst, maar had nog geen wereldtitel gewonnen. Dirk Jan ten Geuzendam schreef eerder deze maand in NRC over Carlsens “fenomenale geheugen”, dat bijdraagt aan zijn succes:

“Zelf schat hij dat hij zo’n tweeduizend partijen in zijn hoofd heeft rondzweven die hij integraal kan reproduceren. Laat hem een stelling zien en de kans is groot dat hij de namen van de spelers geeft en weet waar en wanneer die partij gespeeld werd. Dat geheugen had hij al van jongs af aan. Toen hij vijf was, kende hij van alle vierhonderd Noorse gemeenten het aantal inwoners, de oppervlakte in vierkante kilometers en de vlag uit zijn hoofd.”