Leon Hendrix leeft tevreden in de luwte

Leon Hendrix, jongere broer van gitarist Jimi.
Leon Hendrix, jongere broer van gitarist Jimi.

Nee, hij heeft niet het charisma van zijn oudere broer Jimi. Maar Leon Hendrix komt een heel eind. Hij heeft een goed loopje, ziet er uit als een wijze Indiaan en spreekt in mooie beelden. „Die naam is als een bulldozer. Hij plaveit de weg voor mij.”

Het portret van Leon Hendrix is de start van de vierdelige reeks Broers en zussen van Britta Hosman voor de VPRO. Ze liet zich inspireren door Het Beroemde Broer & Zus Boek van NRC-redacteur Ingmar Vriesema, die bijna vijftig broers en zussen van beroemdheden portretteerde. Hosman koos voor Leon, George Obama, Vanessa Branson en Stella Parton.

Documentairemakers stellen hem rare vragen, zegt Leon. Of hij niet voor altijd in de schaduw staat van Jimi, de vroeg gestorven en nog immer aanbeden gitaarlegende. Onzin, zegt Leon. I’m not in the shadow, I’m in the shade. Met dat leven in de luwte lijkt hij heel gelukkig. Hij weet dat hij geen virtuoos gitarist is, maar goed genoeg om op te treden. Hij laat zich de nieuwe familieleden die geregeld opduiken rustig aanleunen. Hij maakt zich zelfs niet heel druk over zijn geadopteerde stiefzuster Janie die er met de nalatenschap vandoor is. Leon ontvangt alleen inkomsten uit verkoop van Jimi’s afbeelding.

Hosman trotseert de verleiding om te veel te laten zien van Jimi. Ze schetst de contouren van een ongelukkige jeugd en een versplinterde familie, maar houdt het een beetje vaag. Dat past bij Leon, een man die zich laat leiden door geesten. Eigenlijk was hij schilder, maar de gitaar in de hoek begon te zoemen, dus die heeft ie toen maar opgepakt. Een mooi portret, dat nieuwsgierig maakt naar de volgende drie afleveringen.

Terwijl PowNews nog avonden lang kan teren op het geweld van Angolees ambassadepersoneel tegen verslaggever Danny Ghosen, had de nieuwsrubriek gisteravond nog een opmerkelijk item. Rutger Castricum ging naar Duinrell voor de „nieuwe attractie”, Syrische vluchtelingen. Dat de Syriërs niet in het attractiepark maar in het vakantiepark verblijven is een hinderlijk detail. Castricum wilde, in zijn woorden, aapjes kijken. Lekker voorlichters stangen: lopen ze los? Mogen we ze voeren? Man over hoofd aaien. U heeft geen wasmachine in uw Duingalow? Godgeklaagd!

Alledaags racisme op tv begint weerstand te wekken. PowNews heeft school gemaakt met als brutaliteit vermomd populisme. Hun incorrectheid is gangbaar geworden. Het is tijd voor een nieuw trucje.

Chef media Mark Duursma vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Mark Duursma