Gedumpte kuikentjes in binnenstad

De vuilgele donshaartjes trillend, de blik versuft. Dinsdagmiddag werden zes onderkoelde en uitgedroogde kuikentjes, drie weken oud, verspreid over het centrum (o.a. Rokin, De Ruijterkade) gevonden. Een passant waarschuwde de Dierenambulance, die de beestjes naar vogelopvang De Toevlucht in Zuidoost bracht. Hier werden zij direct onder een warmtelamp geplaatst om de warmte van moeders’ vleugels te simuleren. Voor twee kuikens was het te laat: zij overleden in de nacht van woensdag op donderdag.

Volgens een medewerker van de opvang komt het „zelden” voor dat kuikens in de openbare ruimte worden gevonden, „hooguit een puberend kuikentje rond een kinderboerderij”. De Dierenbescherming gaat ervan uit dat de vogels zijn gedumpt.

De vier overlevers kunnen de komen dagen aansterken, waarna een nieuw thuis voor ze wordt gezocht. De Toevlucht houdt op Facebook een fotoverslag bij.

    • Jonas Kooyman