Kerry en Lavrov op weg naar Genève voor atoomoverleg Iran

John Kerry (links)en Sergei Lavrov op 9 november tijdens een eerdere ontmoeting in Genève over het Iraanse atoomprogramma. Foto AP / Jason Reed

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry reist momenteel naar Genève om daar deel te nemen aan overleg over het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft een woordvoerster bekendgemaakt. Eerder vandaag maakte zijn Russische collega Sergej Lavrov al bekend vandaag naar Zwitserland te reizen.

Iran praat in Zwitserland met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland over zijn atoomprogramma. Iran heeft aangegeven bereid te zijn zijn nucleaire activiteiten in te perken, in ruil voor verlichting van de westerse sancties.

In een verklaring zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken volgens persbureau AP dat Lavrov in Genève mogelijk ook spreekt met de speciale gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi.

Woensdag zei Lavrov al dat hij deze week met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry een overleg zou voeren. Toen zei hij echter niet waar dit overleg plaats zou hebben.

Struikelblok is Irans onverbiddelijke staatsideologie

Voor het eerst lijken er tekenen dat er vooruitgang wordt geboekt. De Iraanse vice-minister van Buitenlandse Zaken zei vanavond bijvoorbeeld dat een doorbraak dichterbij is gekomen. Maar of het overleg werkelijk succesvol zal zijn, valt nog te bezien, schreef NRC-correspondent in Iran Thomas Erdbrink in de krant van vandaag:

Het grootste struikelblok voor het gebruikelijke geven en nemen in onderhandelingen is Irans onverbiddelijke staatsideologie, waarin verzet – zelfs nutteloos verzet – als een deugd wordt beschouwd. “De onderhandelaars zitten in een spagaat, ze moeten toegeven maar ook de leiders tevreden houden, die niets willen toegeven”, zegt analist Nader Karimi Joni.

Van het stoppen met het verrijken van uranium – een eis van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties – kan geen sprake zijn, is besloten, schrijft Erdbrink. En boven alles moet het Westen erkennen dat het land recht heeft op het verrijken van uranium, zoals vastgelegd in het Non-proliferatie Verdrag.

Het Westen wil daarentegen zekerheden dat Iran geen kernwapen kan maken, meer inspecties en begrenzingen op de groei van het nucleaire programma. Het Iraanse recht op verrijking wordt met name door de VS niet gedeeld.

    • Niels Posthumus