Joop Alberda nieuwe technisch directeur zwemmen bij de KNZB

Joop Alberda (links) eerder dit jaar samen met verspringer Ignisious Gaisah op Schiphol. Foto ANP / Robin Utrecht

Joop Alberda wordt de nieuwe technisch directeur zwemmen bij de KNZB. Hij volgt Jacco Verhaeren op, die per 1 januari 2014 bondscoach van de Australische zwembond wordt. Dat meldt de KNZB op haar website.

Alberda, oud-bondscoach van de volleyballers en technisch directeur van NOC*NSF, begint op 1 december bij de KNZB en zal de functie in ieder geval uitoefenen tot en met het EK in Berlijn in augustus 2014. Verhaeren werkt Alberda een maand in voordat hij op 1 januari vertrekt.

De primaire taak van Alberda, schrijft de KNZB, wordt het leiding geven aan de technische staf binnen het topsportprogramma Zwemmen. Daarnaast is hem door de KNZB gevraagd kritisch te kijken naar de structuur en de processen binnen Topzwemmen. Alberda zal ook betrokken worden bij het samenstellen van het functieprofiel, het zoekproces en het aanstellen van zijn opvolger in aanloop naar de Olympische Spelen van Rio in 2016.

Voor het EK langebaan in Berlijn van 13 tot 24 augustus 2014 hoopt de KNZB een opvolger te hebben, zodat Alberda zijn taak eind augustus dat jaar kan afronden.

Medaillefrabriek

Jan Kossen, algemeen directeur bij de KNZB, is verheugd over de komst van Joop Alberda. Hij zegt:

“Wij zijn erg blij dat we iemand met zoveel ervaring in ons topsportprogramma kunnen betrekken. We zijn altijd op zoek naar optimalisering van onze organisatie. Iemand als Joop is bij uitstek geschikt ons daarin te adviseren.”

En ook Alberda zelf is enthousiast over zijn nieuwe functie:

“Ik kijk er naar uit om in deze geweldige sportomgeving mijn kennis en ervaring te delen met topzwemmers en coaches. De structuur die de afgelopen 10 jaar in het zwemmen is neergezet, kenmerkt zich als een ‘medaillefabriek’. Ik hoop een bijdrage te leveren om de kennis van Jacco Verhaeren te borgen en een fundament voor de toekomst te leggen.”

    • Niels Posthumus