Homocafé De Engel moet gaan sluiten

Van de verhuurder moet café De Engel op de Zeedijk dicht door betalingsachterstanden. Overleg tussen advocaten gisteren leverde niets op.

De bekende homokroeg De Engel van Amsterdam op de Zeedijk moet sluiten vanwege een betalingsachterstand. Verhuurder van het pand, NV Zeedijk, wil dat het pand maandag ontruimd is. Overleg tussen de advocaten van beide partijen gisteren heeft niets opgeleverd. De Engel kan juridisch gezien nu nog via een kort geding ontruiming van het pand proberen uit te stellen.

Woensdag maakte NV Zeedijk, dat meerdere panden in en rond het Wallengebied bezit, het voornemen De Engel te laten ontruimen al bekend, omdat eigenaar André Leinenga „geruime tijd” betalingsachterstanden heeft, zo stond in de aankondiging. Om diezelfde reden beëindigde de kantonrechter in mei van dit jaar al de huur. De populaire kroeg kreeg echter een tweede kans, maar heeft die volgens NV Zeedijk niet aangegrepen.

Leinenga verweerde zich tegenover Het Parool en zei dat het slechts om de huur van de maand november ging en dat hij drie dagen te laat was met betalen. Volgens Tim de Booys, advocaat namens verhuurder NV Zeedijk, ging het om twintig dagen. “Maar het gaat om een herhaaldelijke betalingsachterstand”, zegt hij.

In het overleg tussen de advocaten zijn beide partijen niet nader tot elkaar gekomen. „NV Zeedijk zet door en houdt vast aan het eerdere voornemen”, zegt De Booys. De advocaat van eigenaar Leinenga, Bernhard Haacker, wilde niets kwijt over het overleg van gisteren.

In Het Parool zei Leinenga verder te vermoeden dat er andere redenen zijn voor de dreigende sluiting. Volgens De Booys had NV Zeedijk elke andere kroeg op dezelfde manier aangepakt.

De kans bestaat nu dat Leinenga voor de tweede keer dit jaar een kroeg moet sluiten. In augustus besloot hij De Engel Next Door, ook op de Zeedijk, dicht te doen. Toen was de reden dat hij het zat was te steggelen met buren en het stadsdeel.

Al tijden wordt er door de buurt op de Zeedijk geklaagd over overlast bij De Engel van Amsterdam. Daarvoor heeft het café ook al meerdere boetes gehad. Het conflict escaleerde afgelopen augustus, aan het einde van de Gay Pride, toen Leinenga besloot het café eerder te sluiten uit vrees voor een nieuwe boete. Hierop keerden cafégangers zich tegen buurtbewoners met een spontaan protest.

Stadsdeel Centrum is op de hoogte, maar wil, „omdat het nu een privaatrechtelijke kwestie is”, geen commentaar leveren.

In april van dit jaar vierde De Engel van Amsterdam zijn zesjarig bestaan.