Hertelling stemmen Alphen aan den Rijn levert andere uitslag op

Hertelling van de stemmen in de gemeente Alphen aan den Rijn naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen week. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De hertelling van de stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn heeft een andere uitslag opgeleverd. GroenLinks krijgt nu de restzetel die vorige week aan RijnGouweLokaal was toegewezen. Dit is de enige wijziging die voortkomt uit de hertelling, maakte burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) vandaag bekend.

Bij de hertelling zijn 33.918 stemmen geteld, één meer dan in de eerste telling. Het aantal ongeldige stemmen is 88 in plaats van 85. Bij acht partijen zijn afwijkingen gevonden, de grootste afwijking na hertelling was vier stemmen meer.

Gemeenteraad en stembureau zagen eerder geen onrechtmatigheden

Eerder deze week lieten zowel de gemeenteraad als het centraal stembureau weten dat er geen onrechtmatigheden hebben plaatsgevonden bij het verwerken van de stemmen op 13 en 14 november. De gemeenteraad besloot woensdag desondanks tot een hertelling. 155 ambtenaren werden ingezet om de ruim 33.000 stemmen opnieuw te tellen.

Burgemeester Bas Eenhoorn zei dat de hertelling goed is verlopen. Hij pleit voor de invoering van elektronisch stemmen bij volgende verkiezingen.

“Handmatig stemmen blijft mensenwerk en kan altijd minieme verschillen opleveren.”

Gemeenteraad wilde iedere twijfel over fouten uitsluiten

Het CDA en GroenLinks in Alphen aan den Rijn hadden vanwege de kleine verschillen in de uitslag gevraagd om een hertelling. Het stembureau vond dat niet nodig, maar de gemeenteraad dacht daar anders over. Om elke twijfel over fouten uit te sluiten werd toch besloten de stemmen nog eens te tellen.

In Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude vonden vorige week vervroegde gemeenteraadsverkiezingen plaats vanwege de fusie van de drie Zuid-Hollandse gemeenten op 1 januari. Behalve in Zuid-Holland werden ook in Friesland vanwege herindelingen vervroegde verkiezingen gehouden.

    • Alex van der Hulst