Gele rozen voor Kennedy: Maaike Engels toont videocollage op herdenking Dallas

None

Drie Nederlanders werken vanavond in Dallas (Texas) mee aan de herdenking van de moord op president Kennedy, vandaag precies vijftig jaar geleden. Dirigent Jaap van Zweden brengt met zijn Dallas Symphony Orchestra een herdenkingsconcert, ter afsluiting van de plechtigheden. Achter het orkest zijn videoprojecties te zien van Maaike Engels en Thomas Bouvy, die jaarlijks de achtergrondprojecties van Zomergasten verzorgen.

Maaike Engels vertelt per telefoon vanuit Dallas: „De lading van de beelden van die dag is hier nog steeds zo sterk, nog sterker dan ik dacht. Ik had bijvoorbeeld archiefbeelden van een vrouw die op het vliegveld een bos gele rozen aanbiedt. Op latere beelden zie je die bos liggen op de achterbank van Kennedy’s verlaten auto, er waait een tragisch windje overheen. Toen mensen van hier dat bij de repetitie zagen, schoten ze al vol. Dus volgens mij wordt het janken vanavond.”

Vreemd dat het gele rozen zijn want Jackie Kennedy heeft op filmbeelden róde rozen bij zich. De presidentsvrouw had zich nog verwonderd over de rode rozen, zei ze later, omdat ze in Texas altijd gele rozen kreeg, symbool van de staat. Maaike Engels: „Weer een mysterie erbij.”

Maaike Engels zegt dat ze niet de beelden wil laten zien die iedereen al kent: „Nee, niet Kennedy en Jackie in die auto en het schot en het ziekenhuis. Ik wil de dag laten zien door de ogen van Kennedy. Dus je ziet vooral chaotische beelden van de mensen om hem heen. Zijn hofhouding, de mensenmassa’s; eerst blij handjes schuddend. Dan de schok.”

Voor het middenstuk koos Engels beelden uit het privé-archief van de Kennedy’s: thuisvideo’s van een gelukkige familie, zoals die dit weekeinde ook op de Nederlandse tv waren te zien. Idyllische beelden van voor de moord. Engels: „De Amerikanen noemen dat ‘Camelot’: aan het hof van koning Kennedy. Je ziet Kennedy in een golfkarretje, je ziet Jackie zwanger. De baby overleed na de geboorte. Als je weet dat Kennedy ernstig ziek was, kun je wel de pijn aflezen van zijn gespannen kaken.”