Eén Python dood, nog vijf te gaan

Geen tournee, geen film, maar één optreden in Londen. Dat was wat de vijf herenigde leden van Monty Python gistermiddag aankondigden op een vrolijke persconferentie.

Foto AFP

Een persconferentie. Zonder nieuws. Dat was immers dinsdag al uitgelekt: Monty Python, de beroemde Britse komediegroep uit de jaren zeventig, komt weer samen. En toch was het bomvol. De vraag op ieders lippen: zijn de Pythons nog grappig? Of is de herinnering aan hun toen vernieuwende en absurdistische sketches beter dan de werkelijkheid?

De persconferentie begon op z’n Pythons. De vijf overgebleven leden – Terry Jones, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle en Michael Palin – kwamen het podium op, en begonnen elk, tegelijk, aan een monoloog. Dat ging door tot de bekende lilliputter-acteur Warwick Davis opkwam en de leiding nam.

Er werd gegrinnikt, maar door de in het Playhouse Theatre aanwezige pers niet hardop geschuddebuikt. Zeker niet om de wat makkelijke parodieën op de bekendmaking van de Olympische Spelen, het WK voetbal, en de Oscars. Dieptepunt was de look-a-like van burgemeester Boris Johnson die over het toneel fietste.

Maar gevat zijn de Pythons nog steeds. Op de eerste vraag uit de zaal, van een Spaanse journaliste, antwoordde Michael Palin: „O nee, niemand verwacht de Spaanse inquisitie”, een verwijzing naar hun beroemde sketch.

En ze zijn nog altijd heerlijk politiek incorrect – wat tegenwoordig een verademing is. Op de vraag of hun theatervoorstelling, die op 1 juli volgend jaar in Londen plaatsvindt, ook naar de VS komt, zei John Cleese „mislukte staten” te ontwijken. Het probleem met Australië was „dat er planeten dichterbij” Londen liggen.

Het optreden zal plaatsvinden in de O2-arena in Oost-Londen, met plaats voor 20.000 toeschouwers. Het lijkt om een eenmalig optreden te gaan. „Eerst maar zien of we deze uitverkopen.” Ook de kaartprijzen werden bekendgemaakt: tussen 27 en 90 pond (32 tot 106 euro). „Driehonderd pond minder dan de Rolling Stones.”

Er werd veelvuldig gegrapt over de eigen hoge leeftijd. De vijf zaten onder een afbeelding van een kerkhof. Een van de zerken bevatte al een naam; die van de zesde Python, Graham Chapman, die in 1989 overleed. De tekst boven hun hoofd: ‘One down, five to go’. Dat zou ook de naam van de voorstelling zijn. Terry Gilliam zei: „Na de voorstelling is het misschien ‘twee ten onder, vier te gaan’. De ambulances zullen paraat staan.”

Leeftijd is ook de reden voor de reünie. Idle: „Als we nog langer zouden wachten, zou het te laat zijn.” Of gaat het toch om het geld? De Pythons verloren onlangs een rechtszaak en moeten hun oud-producer achterstallige royalty’s betalen voor de succesvolle musical Spamalot, die is gebaseerd op Monty Python and the Holy Grail. Cleese had een aantal dure scheidingen.

Er werd niet echt antwoord op die vraag gegeven. Het eerlijkste was Gilliam: „Ik denk dat je na je zeventigste schaamteloos mag zijn. En dat zullen we zijn. De voorstelling wordt gefilmd, en natuurlijk zullen we dat later proberen te slijten.”

Maar een van de redenen is duidelijk ook dat de vijf elkaar mogen. Ondanks decennia van speculatie over onenigheid, en hatelijke opmerkingen over en weer, zaten er ontspannen vrienden aan tafel. Cleese zei dat de Pythons elkaar nog steeds aan het lachen maken. Palin wil ontdekken of anderen dat ook nog vinden.

Veel nieuw materiaal zullen ze niet tonen. „Als ze bij een rockconcert aankondigen dat ze wat van het nieuwe album zullen spelen, is het tijd om naar de wc te gaan”, zei Idle. Dus komen de Pythons „met oude hits”, die „op een onverwachte manier” zullen worden gespeeld omdat het publiek de sketches uit het hoofd kent.

De kaartverkoop voor One down, five to go begint maandag om 11 uur (Ned tijd). Inl: montypythonlive.com

    • Titia Ketelaar