Duo dat dertig jaar drie vrouwen als slaven hield op borgtocht vrij

Inspecteur Kevin Hyland van de Londense politie staat de pers te woord na de vrijlating van de drie vrouwen in het zuiden van Londen. Foto AFP / Ben Stansall

De man en vrouw die in Londen dertig jaar lang drie vrouwen vasthielden als slaaf, zijn op borgtocht vrij. Ze zijn tot januari in vrijheid gesteld, meldt persbureau AP vanochtend.

De drie slachtoffers, een 69-jarige Maleisische vrouw, een 57-jarige Ierse en een 30 jaar oude Britse werden eind oktober vrijgelaten nadat een van hen de liefdadigheidsinstelling Freedom Charity had gebeld. Dit deed ze na het zien van een BBC-documentaire waarin het probleem van hedendaagse slavernij aan bod kwam.

Vrouwen zwaar getraumatiseerd

De vrouwen zijn zwaar getraumatiseerd en hebben dertig jaar bijna geen contact gehad met de buitenwereld. Er zou volgens de politie geen sprake zijn van seksueel misbruik. De vrouw van 30 heeft haar hele leven als slaaf geleefd.

Het lijkt erop dat de vrouwen af en toe en in zeer beperkte mate bewegingsvrijheid kregen. Zo was het mogelijk dat de twee jongste slachtoffers op 25 oktober afspraken met medewerkers van Freedom Charity, en hen naar het huis hebben geleid waar ze al die tijd werden vastgehouden.

De politie hield de zaak stil, omdat de twee verdachten nog gearresteerd moesten worden. Een woordvoerder liet weten dat ze nog nooit zo’n zaak, waarin de misstanden zo lang hebben geduurd, zijn tegengekomen.

    • Laura Klompenhouwer