Dodental ingestorte supermarkt Letland opgelopen tot 45

Het ingestorte dak van de Maxima-supermarkt in Riga, Letland.
Het ingestorte dak van de Maxima-supermarkt in Riga, Letland. Foto AP / Roman Koksarov

In Letland zijn 45 mensen om het leven gekomen, onder wie drie brandweerlieden, nadat gisteren een dak instortte van een supermarkt in hoofstad Riga. Op dit moment zijn er 35 gewonden.

Dat meldt de Letse brandweer op Twitter:

Twitter avatar ugunsdzeseji VUGD @lexboon 45 dead, 35 wounded. No information about missing.

Het dodental is vandaag snel opgelopen. Vanochtend was er nog sprake van zeventien doden.

Het is nog niet duidelijk of er nog mensen onder het puin vastzitten. De brandweer en andere reddingsdiensten zijn massaal uitgerukt om naar overlevenden te zoeken. Daarbij worden ook honden ingezet. De reddingswerkers worden bijgestaan door soldaten.

Onduidelijkheid over oorzaak instorten dak

Over de oorzaak van het instorten bestaat nog geen zekerheid. Er werd gewerkt aan een grote wintertuin op het dak, met planten en bomen. Daarvoor werd veel aarde op het dak gestort. Mogelijk is het dak onder die zware last bezweken. Minister van binnenlandse zaken Rihards Kozlovskis zei dat een terreurdaad en een natuurramp als oorzaken worden uitgesloten. Volgens hem zijn hoogstwaarschijnlijk de bouwvoorschriften niet in acht genomen.

De regering van Letland heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd naar aanleiding van de instorting van het dak van een supermarkt donderdag. HDe brandweer zei vandaag te verwachten dat het dodental nog zal oplopen. De rouwperiode begint zaterdag.

    • Lex Boon