Dodental Filippijnen stijgt tot boven de 5000

Een vlag van de Filippijnen in een verwoeste buurt van Tacloban.
Een vlag van de Filippijnen in een verwoeste buurt van Tacloban. Foto AP/ David Guttenfelder

Het dodental van tyfoon Haiyan op de Filippijnen is gestegen naar 5.209, zo maakte de regering vandaag bekend. Nog 1.611 mensen zijn vermist.

Daarmee is het de dodelijkste storm ooit op de eilandengroep. Door toedoen van tyfoon Thelma in 1991 kwamen 5.100 mensen om het leven.

De meeste mensen, 4.919, stierven volgens de Filippijnse minister van Binnenlandse Zaken Mar Roxas in Eastern Visayas, de zwaarst getroffen regio. Volgens persbureau AP is nog steeds de verwachting dat het dodental zal gaan stijgen. In Tacloban, de kuststad met ruim 200.000 inwoners die door een vloedgolf voor een groot deel is verwoest, is nog steeds voor de helft bedekt met puin.

Volgens Roxas stabiliseert de situatie op de Filippijnen inmiddels. Wegen op de zwaar getroffen eilanden Leyte en Samar zijn vrij van puin en sommige banken, winkels en tankstations zijn weer opengegaan.

Derde hulpvlucht staat klaar

Inmiddels staat een derde hulpvlucht vanuit Nederland op het punt te vertrekken naar de archipel. Woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) Jos de Voogd zei gisteren in het Radio 1 Journaal dat vooral aan onderdak nu behoefte is.

Haiyan was een van de krachtigste stormen ooit en heeft veel mensen ontheemd en miljoenen mensen getroffen.

Update 17.00 uur: Inmiddels is er 28.266.535 euro binnengekomen voor de slachtoffers op de Filippijnen op giro 555, hebben de SHO bekendgemaakt. Dat is ruim drie miljoen meer dan bij de laatste tussenstand op dinsdag.

    • Frank Huiskamp