Dijsselbloem: Europese Commissie moet hervormingen kunnen afdwingen

De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden bespreken vandaag tijdens een extra overleg in Brussel de ontwerpbegrotingen van alle eurolanden Foto AP / Virginia Mayo

Minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vindt dat de Europese Commissie eurolanden moeten kunnen dwingen tot hervormingen. Dat zegt hij in een interview met enkele Europese kranten, waaronder het Financieele Dagblad.

Vandaag bespreken de ministers van Financiën van de zeventien eurolanden tijdens een extra overleg in Brussel de ontwerpbegrotingen van alle eurolanden en het oordeel dat de Europese Commissie daar vorige week over gaf. Dat was voor het eerst. Dat Brussel alle begrotingen vooraf controleert, is een van de maatregelen die voortvloeien uit de crisis.

In het FD zegt Dijsselbloem dat deze maatregelen afhangen van de bereidheid om ook grote landen de maat te nemen.

“Frankrijk moet meer doen. Dat weet het zelf ook.”

Dijsselbloem wil dat alleen als een land harde afspraken maakt, het meer tijd kan krijgen om de begroting op orde te brengen. Met de opmerking uit Dijsselbloem volgens het FD indirect kritiek op Eurocommissaris Olli Rehn. Die heeft Frankrijk twee jaar extra de tijd gegeven om orde op zaken te stellen, zonder daar voorwaarden aan te verbinden.

Over de Nederlandse begroting was de Europese Commissie relatief mild. Nederland heeft zes miljard euro aan bezuinigingen ingeboekt en daarmee aan de eis van Brussel voldaan, ook al blijft het tekort hoger dan de maximale drie procent. Dijsselbloem zou het ook “prima” hebben gevonden als Rehn condities had gesteld aan Nederland toen hij één jaar uitstel gaf om het begrotingstekort onder de drie procent te krijgen.

Lees het hele interview met Dijsselbloem in het FD.