Dit is een artikel uit het NRC-archief

Kranten

Correctie CoolCat

Het bericht Topman roept minister Ploumen op ‘jurkjes’ bij te dragen dat vandaag in NRC Handelsblad is verschenen, was niet juist. Morgenochtend is er geen inruilactie in de winkels van CoolCat. In het artikel werd gesteld dat de kledingketen ingeruilde kleding zou schenken aan de bevolking van Bangladesh waar het bedrijf kleding laat produceren. Dit zou een reactie zijn op kritiek van minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).

Het artikel was gebaseerd op een vals persbericht dat is verstuurd door een actiegroep die zich Brandsetters noemt. Zij zouden daarmee Roland Kahn, de eigenaar van CoolCat, een reactie hebben willen ontlokken over de omstandigheden waaronder kleding in Bangladesh wordt geproduceerd. De in NRC aangehaalde citaten uit het persbericht waren niet van Kahn afkomstig. Een actievoerder van Brandsetters, die zich uitgaf als voorlichter van CoolCat, bevestigde de citaten.

De actiegroep liet vanmiddag, na het verschijnen van de krant, per email weten dat het persbericht over Coolcat een ludieke actie was geweest.
Roland Kahn noemt de berichtgeving over de niet-bestaande actie “schandalig”.

“De krant heeft onzorgvuldig gehandeld. De actiegroep heeft zich onverantwoord gedragen.”

De hoofdredactie van NRC Handelsblad betreurt de gang van zaken.

Een woordvoerder van CoolCat laat weten dat het vandaag ook een pagina van Facebook heeft laten verwijderen waarin werd opgeroepen tot de niet-bestaande inruilactie.

Verklaring CoolCat

In een verklaring over de kritiek van minister Ploumen op het aanvankelijk niet willen tekenen door CoolCat van het Veiligheidsakkoord voor betere arbeidsomstandigheden in Bangladesh zegt het bedrijf het volgende:

“CoolCat is in overweging om het Bangladesh Accord te ondertekenen en er is intensief contact met brancheorganisaties, branchegenoten en directe stuurgroepleden van dit akkoord. CoolCat is van mening dat sinds de oprichting van het akkoord, nog te weinig duidelijkheid bestaat rondom de implementatie en resultaten van controles hierop. Verder is er onvoldoende transparantie over de hoogte- en invulling van de bijdragen; specifiek voor leveranciers met een relatief beperkt volume in Bangladesh. Dit gevoel heerst breder binnen de kledingbranche en is onderdeel van gesprekken die CoolCat en andere partijen momenteel voeren. Tevens vindt CoolCat het belangrijk dat de Nederlandse overheid duidelijke acties uitzet op Europese schaal en naar de overheid van Bangladesh, omdat de verantwoordelijkheid voor deugdelijke gebouwen en een veilige werkomgeving (waar het Bangladesh Accord zich op richt) ook via deze weg verbeterd moet worden.”