Topman roept minister Ploumen op ‘jurkjes’ bij te dragen

Het heeft even geduurd, maar nu slaat Roland Kahn terug. De oprichter en directeur van kledingwinkel Coolcat kreeg in september forse kritiek van minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) omdat hij het Veiligheidsakkoord niet wilde ondertekenen. Dit was opgesteld na het instorten van een grote kledingfabriek in Bangladesh, in april van dit jaar, waarbij ruim 1.100 doden vielen. Kahn noemde het akkoord met afspraken over de arbeidsomstandigheden in Bengaalse fabrieken „onduidelijk”. Ook Prénatal en Wibra tekenden het akkoord niet. Tot groot ongenoegen van Ploumen. „Deze bedrijven zijn bezig een cruciale ontwikkeling te veronachtzamen. Daarmee missen ze kansen en nemen ze tegelijk enorme risico’s”, stelde ze.

Die kritiek heeft Kahn geraakt, zegt hij nu. Maar hij wil het akkoord nog steeds niet ondertekenen. Het is „een wassen neus”, meent hij. „Als ondernemer geloof ik in tastbare resultaten, niet in papieren beloftes. Mijn naam betekent voor de mensen in Bangladesh meer dan die van de minister en haar hele departement tezamen. Ik bied ze kansen, geen medelijden.”

Om te laten zien dat Coolcat (70 winkels) wél betrokken is bij de medewerkers in Bangladesh heeft Kahn een eenmalige inruilactie bedacht: klanten die morgen tussen 10 en 11 uur oude kleding bij Coolcat inleveren, krijgen in ruil hiervoor items uit de nieuwe collectie (maximaal drie per persoon). De ingeleverde kleding wordt naar Bangladesh gestuurd. „Een speciale uitnodiging gaat uit naar mevrouw Ploumen”, zegt Kahn. „Het zou de minister sieren als zij ook een paar jurkjes komt brengen.”

    • Barbara Rijlaarsdam