Celstraffen voor fans Celtic na rellen in centrum A’dam

Rechter vindt politiegeweld „flink” maar proportioneel, gezien de „grimmige sfeer” die heerste op de Dam.

Vijf supporters van de Schotse voetbalclub Celtic zijn veroordeeld tot celstraffen variërend van één tot twee maanden voor openlijke geweldpleging tegen agenten tijdens de rellen in de Amsterdamse binnenstad, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Ajax op 6 november. Een zesde fan werd vrijgesproken. De mannen stonden gisteravond bij de politierechter tijdens een snelrechtszitting in Amsterdam.

Twee Celtic-supporters moeten twee maanden de cel in voor het uitdelen van klappen aan agenten in burger. Een derde supporter krijgt een maand celstraf voor het vastpakken van de nek van een agent. Twee andere Celtic-fans, die bierblikjes gooiden naar de politie, werdn veroordeeld tot twee maanden gevangenis.

De officier van justitie had twee maanden celstraf geëist tegen alle zes supporters, omdat hij vond dat ze allemaal een gelijk aandeel hadden in het geweld tegen de agenten in burger. Hij noemde hun overmatige alcoholgebruik de oorzaak van het geweld op en rondom de Dam.

Volgens Christiaan Visser, de advocaat van de zes mannen, dachten zijn cliënten dat de agenten in burgers Ajax-hooligans waren. De agenten in burger zouden niet hebben gezegd dat ze van politie waren. De advocaat bepleitte dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk zou worden verklaard, omdat door de agenten disproportioneel geweld zou zijn gebruikt bij de aanhoudingen.

De rechter wees het verzoek af. Volgens hem was het geweld van de politie in enkele gevallen „flink” te noemen, maar proportioneel gezien de omstandigheden. Er was sprake van „een grimmige sfeer” tijdens de rellen op en rond de Dam.

Vier van de zes Celtic-supporters waren op vrije voeten gesteld door de rechter-commissaris. De twee veroordeelden die nog in voorarrest zaten, komen vandaag voorlopig vrij in afwachting van een eventueel hoger beroep. De advocaat van de veroordeelden verwacht dat zijn cliënten inderdaad in hoger beroep zullen gaan.

Op de dag van de wedstrijd stonden ongeveer tweeduizend fans van de Schotse club op de Dam. De sfeer was aanvankelijk gemoedelijk, maar rond 18.00 uur braken er rellen uit nadat Ajax-supporters een Celtic-vlag hadden afgepakt.