Boete geëist voor sjoemelen met visverkoop

Drie Urkse visbedrijven hangt een boete boven het hoofd voor het verkopen van goedkope vissoorten onder de noemer schol. In totaal krijgen de bedrijven een boete van 680 duizend euro, als het aan het Functioneel Parket ligt.

Echte schol wordt gefileerd in Urk.
Echte schol wordt gefileerd in Urk. Foto ANP / Koen Suyk

Drie visbedrijven in Urk hangt een boete boven het hoofd voor het verkopen van goedkope vissoorten onder de noemer schol. Het Functioneel Parket eist in totaal een boete van 680.000 euro van de bedrijven.

Het Parket eiste vandaag in de rechtbank in Lelystad ook werkstraffen tot 240 uur tegen de zes betrokkenen en met een geldboete van 100.000 euro en een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor de hoofdverdachte.

De bedrijven importeerden 153 ton aan platvissen als Yellowfin Sole en Rocksole uit Azië en schar. De vis werd in Duitsland en Italië vermoedelijk verkocht als schol omdat die vissoort, vanwege beperkende vangstmaatregelen van de Atlantische schol, meer geld opbrengt. De bedrijven sjoemelden ook met de facturen, constateerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De officier van justitie zei:

“De consument betaalt voor iets dat hij niet krijgt. Ook brengen de verdachten door de fraude schade toe aan de goede naam van Nederland als vis exporterend land.”

Volgens het parket verdienden de bedrijven tonnen aan het zogeheten omkatten.

    • Alex van der Hulst