‘Ambassadeur dacht dat Pownews-verslaggever extremist was’

De mishandelde Pownews-verslaggever Danny Ghosen. Screenshot YouTube

Pownews-verslaggever Danny Ghosen werd eergisteren geslagen door een medewerker van de Angolese ambassade. De Angolese ambassadeur dacht dat de mishandelde Ghosen een extremist was, zegt Powned-baas Dominique Weesie tegen De Telegraaf na een gesprek met de diplomaat.

Verslaggever Ghosen werd woensdag door een medewerker van de Angolese ambassade geslagen toen hij vragen stelde over een geparkeerde auto. De PVV wil dat foutparkerende diplomaten worden aangepakt, ook omdat ze hun parkeerboetes soms niet betalen. Bij de Angolese ambassade stonden volgens Powned vier verkeerd geparkeerde auto’s.

De medewerker die Ghosen sloeg, was geen diplomaat en heeft volgens Weesie aangegeven zelf naar de politie te stappen. De ambassadeur gaf Ghosen een duw.

De ambassadeur van Angola werd gisteren vanwege het incident al op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hem werd duidelijk gemaakt dat ook ambassadepersoneel zich aan de wettelijke regels moet houden. De Tweede Kamer vroeg opheldering aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Het fragment waarin de mishandeling te zien is:

‘Angst zit er kennelijk in bij de diplomaten’

Ghosen stond op de stoep van de Angolese ambassade in Den Haag om een item te draaien over foutparkerende diplomaten. Hij hield aan de ontmoeting met het ambassadepersoneel van Angola een gekneusde kaak over.

Weesie zegt tegen De Telegraaf over de verklaring van de Angolese ambassadeur:

“Kennelijk zit de angst er bij de diplomaten in.”

Volgens de ambassadeur stapte Ghosen de ambassade in, waarmee hij Angolees grondgebied betrad volgens de Angolese ambassadeur in het gesprek met Weesie. In combinatie met het feit dat het ambassadepersoneel bang was dat hij een als journalist vermomde extremist was, zou dat alle stoppen hebben doen doorslaan bij sommige medewerkers. De ambassadeur bood Weesie zijn excuses aan.

De Haagse politie heeft vanmiddag twee mannen verhoord die verdacht worden van betrokkenheid bij de mishandeling van een verslaggever van omroep Powned. Het Openbaar Ministerie moet nog besluiten of de twee ook vervolgd worden.

    • Niels Posthumus