Altijd rillingen, hoe vaak je het ook ziet

None

Zien Film

JFK

Canvas, 22.10-01.10u. & Nederland 2, 23.00-02.00u.

Het is afgelopen week al in talloze programma’s, documentaires, terugblikken en krantenartikelen gememoreerd: vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat president John F. Kennedy werd vermoord. Wie er nog steeds niet genoeg van heeft, kan vanavond kijken naar Oliver Stones meeslepende visie.

Tussen 1966 en 1969 deed openbaar aanklager Jim Garrison onderzoek naar de moord op Kennedy. Was het een samenzwering waarin de Amerikaanse regering een kwalijke rol vervulde of het werk van eenling Lee Harvey Oswald, zoals de commissie-Warren later officieel zou verklaren?

Garrisons boek On the Trail of the Assassins (1988) vormde de inspiratiebron voor Stones krachtige film. Garrison was de eerste die de door amateurfilmer Abraham Zapruder gefilmde beelden (26,6 seconden, waarvan 19,3 de aanslag tonen) publiekelijk liet zien en gebruikte om aan te tonen dat er wél meer schutters waren in Dallas. Stone laat de Zapruderfilm in vertraging zien, waardoor vrij duidelijk te zien is dat Jacqueline Kennedy na het schot door het hoofd van haar man ‘Oh my God’ uitroept – een moment dat altijd rillingen geeft, hoe vaak je het ook ziet.

André Waardenburg